OB-ersättningen tydligaste stridsfrågan i avtalsrörelsen
Avtal 2025 Journalistförbundets avtalskonferens i Gävle antog för första gången en avtalsplattform. För journalisterna som arbetar inom dagspress är OB-ersättningen den tydligaste stridsfrågan i avtalsrörelsen nästa år. Möjlighet till semesterväxling för att få en veckas extra ledighet per år stod också högt på önskelistorna.
Journalistförbundets avtalskonferens i Gävle i onsdags och torsdags samlade 85 klubbföreträdare från hela landet. Förbundets fem kollektivavtal med Medieföretagen löper ut den 31 mars 2025 och avtalskonferensen brukar räknas som startskottet för avtalsrörelsen för Journalistförbundet, men den här gången såg upplägget annorlunda ut än i tidigare avtalsrörelser.
Förtroendevalda från de olika avtalsområdena har redan haft möten för att identifiera de viktigaste frågorna. Journalistförbundet har också genomfört enkätundersökningar bland förtroendevalda om kollektivavtalen, lönerna och löneprocessen. Förarbetet resulterade i att förbundsstyrelsen kunde presentera en avtalsplattform inför avtalskonferensen. Plattformen, som antogs med acklamation på torsdagen, innehåller inga konkreta krav utan mål när det gäller löner och ersättningar, arbetsmiljö och arbetstider samt tryggheten i anställningen. De konkreta kraven till avtalsförhandlingarna ska tas fram av Journalistförbundets avtalsdelegation.
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tror på det nya sättet att arbeta:
– Den stora vinsten är att vi kommer enade och mer förberedda till förhandlingsbordet. Det arbete som vi gjort på avtalskonferensen nu är sådant som brukar dyka upp först i slutet av avtalsarbetet, säger Ulrika Hyllert.
Tidigare avtalskonferenser har resulterat i långa kravlistor om allt från gratifikationer till meddelarfrihet för journalister. På avtalskonferensen i Gävle utkristalliserades i stället ett fåtal allmänt hållna krav på varje avtalsområde, bland annat arbetstidsförkortningar och bättre företrädesrätt för programanställda på public service. Avtalskrav på public service-området är mer komplicerade att driva eftersom Journalistförbundet kan behöva koordinera med Unionen, som också organiserar journalister på SR, SVT och UR.
På bemanningsavtalet ville de förtroendevalda att följsamhetsklausulen i OB-ersättningen skulle strykas. Klausulen innebär att bemanningsanställda får OB-ersättning enligt kundföretagets kollektivavtal i stället för enligt bemanningsavtalet. Ersättningen är högre i bemanningsavtalet än i dagspressavtalet, som de flesta av kundföretag går på. Avtalsrörelsen rörande bemanningsavtalet ser också ut att bli speciell, eftersom den enda bemanningsklubben ser ut att försvinna när Marieberg Media läggs ned.
Flera förtroendevalda lyfte möjligheten att semesterväxla, det vill säga att kunna byta bort sitt semestertillägg mot fler lediga dagar. Upplägget finns på andra avtal och brukar då kunna ge mellan fem och sju dagars extra ledighet per år.
Det som under konferensen framstod som den tydligaste stridsfrågan inför avtalsförhandlingarna nästa år rör ersättningen för arbete på obekväm arbetstid (OB) för journalister som arbetar inom dagspressen. OB-ersättningen i dagspressavtalet är 31 kronor och 9 öre per timme på vardagskvällar, vilket är lågt i jämförelse med många andra kollektivavtal. Handelsanställda, som har de högsta OB-ersättningarna i Sverige, får 50-70 procent mer i lön på vardagskvällar och dubbla lönen på helger. Eftersom 40 procent av dagspressjournalisterna återkommande arbetar kvällar, tidiga morgnar eller helger, skulle en höjning av ersättningen ge mer pengar i fickan för en stor grupp. Tidigare avtalskonferenser har velat se minst en fördubbling av OB-ersättningen i dagspressavtalet.
– Det är en fråga där det går att mobilisera medlemmarna. Det går att gå till konflikt om OB-ersättningen, sade Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.
Uppfattningen bland de förtroendevalda som Journalisten pratade med under torsdagen var att det nya systemet med en avtalsplattform fungerar bättre än tidigare system bland annat eftersom förslagen känns bättre förankrade. Samtidigt ökar förväntningarna på förbundet ska få igenom sina krav.
Avtalskonferensen kunde avslutas före utsatt tid på torsdagen, vilket för många deltagare som tog tåget söderut dock inte medförde tidigare hemkomst eftersom Mälartåg körde på en fågel i höjd med Skyttorp vilket orsakade totalstopp i tågtrafiken under flera timmar.