Odd F Lindberg mot norska staten Vändpunkt i sikte
Efter över tio år av tystnad höjs nu rösterna bland norska journalister till stöd för den förtalsdömde och landsflyktige sälfångstinspektören Odd F Lindberg.
Efter över tio år av tystnad höjs nu rösterna bland norska journalister till stöd för den förtalsdömde och landsflyktige sälfångstinspektören Odd F Lindberg.
Det är producenten vid norska TV2, Gerhard Helskog, som uppmanar sina kolleger att aktivt stödja Lindberg, nu när risken ökat för att miljonskadeståndet kan komma att utkrävas.
– Medieföretagen i Norge bör samla sig i någon form av politisk manifestation. Och om det blir nödvändigt, dela på böterna, säger Helskog till norska Journalisten.
Det var 1988 som Odd F Lindberg publicerade en kritisk rapport om sälfångsten på fartyget ”Harmoni”. I text och bilder avslöjade han att jakten skedde på ett olagligt sätt. Bland annat sköts sälar i vattnet och Lindberg hävdade dessutom att kutarna flåddes medan de fortfarande levde.
Rapporten var sprängstoff och Lindbergs arbetsgivare, det norska fiskeridepartementet, hemligstämplade. När några medier ändå lyckades få tag på rapporten, till exempel tidningen Tromsö, stämde de utpekade sälfångarna Lindberg och de medier som publicerat kritiken. Samtidigt utbröt en hätsk och känsloladdad debatt, som till sist tvingade Lindberg att likt en landsförrädare fly till Sverige. Han bor fortfarande i exil på hemlig ort.
Lindberg och tidningen Tromsö förlorade målet i norsk domstol och dömdes att betala stora skadestånd till de ”kränkta” säljägarna. Eftersom Lindberg inte längre fanns i landet kunde dock inte boten utkrävas.
Tidningen Tromsö gick vidare till Kommissionen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, som också gav tidningen rätt. Det här fick norska staten att överklaga beslutet till Europadomstolen som ska avgöra frågan den 27 januari.
Förlorar tidningen tvingas man betala ut ett skadestånd till sälfångarna på närmare 1,5 miljoner norska kronor. Det ökar också risken att Norge vill verkställa skadeståndsdomen mot Odd F Lindberg. Detta har också blivit möjligt efter ett färskt beslut i Sveriges Högsta domstol.
Å andra sidan, om tidningen vinner mot norska staten menar många att också Lindbergs möjligheter till upprättelse ökar.
Inför Europadomstolens beslut nästa vecka höjs nu trycket på norska medier och andra att ta ställning i den infekterade frågan. Medan journalister i andra länder, till exempel Sverige, Danmark och England, öppet uttalat sitt stöd för Odd F Lindberg och hans rätt att öppet kritisera, har norska journalister tigit som muren.
Men nu är det dags att ta bladet från munnen, menar TV-journalisten Gerhard Helskog:
– Hittills har principlöshet präglat branschens hållning i denna viktiga sak. Det vore pinsamt om inte norsk press nu markerade sitt missnöje med domen och den behandling Lindberg fått i rättsapparaten.
Dagbladets kommentator Markus Markusson, håller med och säger till norska Journalisten att tystnaden varit ”pinsam” och hälsar en stödkampanj välkommen.