Gå direkt till textinnehållet

Olika syn på bloggares värde som källor

 När bör bloggare attributeras, få cred? Väldigt ofta, respektive aldrig. Synen på bloggarnas värde som nyhetskällor varierar kraftigt, visar Journalistens rundringning.

Journalisten frågade fyra mediechefer om sina redaktioners policies för hur man hanterar bloggar som källor.

1. I vilka fall attributerar ni (ger cred till) bloggare?
2. I vilka fall kan man använda en blogg som enda källa?

Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen.
1. – Det beror på skribent, vilken status bloggen har, vilket övrigt journalistiskt jobb vi gör i sammanhanget. Om en utrikesminister berättar om en ambassadörsutnämning i bloggen så talar vi hellre med den nya ambassadören, och creddar inte bloggen. Men om ministern citerar en ilsken mejlväxling med en annan minister i bloggen skulle vi citera och credda. Och så vidare… 

2. – Det finns flera exempel, men bland annat när man är säker på bloggpostens författare och det som skrivs är relevant att återge, och man saknar egna citat. Det kan exempelvis vara en utrikesminister eller en artist som kommenterar något. Man kan också använda bloggen som källa om man talar med en person, som hänvisar till sin blogg för att försäkra sig om att återges ordagrant.

Rolf Stengård, nyhetschef på Ekot, Sveriges Radio.
1. – För det första så har vi nog aldrig tagit någon nyhet från någon blogg. Men skulle vi göra det så skulle vi absolut nämna den. Det är ju en service till lyssnarna.

2. – Jag har svårt att tänka mig att man skulle kunna göra det. Men från Carl Bildts blogg har vi plockat uppgifter. Men det är ju skillnad mellan honom och vanliga bloggare. 

Aaron Israelsson, chefredaktör och nyhetschef, Nyheter24.
1. – Vi gör det väldigt ofta, så gott som varje dag. Det är primärt då en bloggare uttalat sig om någonting. Men vi köper ju inte faktauppgifter utan att ha både dubbel- och trippelkollat dem. Sen håller vi också koll på vad som skrivs och debatteras i bloggvärlden.

2.  – I de fall man har goda skäl att tro att det är en myndighetsperson som har skrivit. I de fallen hänvisar vi till källan och länkar till den så att läsarna kan bilda sin egen uppfattning om uppgifterna. Det är vi nästan ensamma om i Sverige.

Camilla Jonsson, redaktionschef, Sydsvenskan.
1. – Vi har inte formulerat någon speciell policy angående just bloggar så det gäller samma sak för dom som med alla andra typer av källor som vi kritiskt måste granska. Men om vi hittar uppgifter från en blogg så är det klar att vi nämner det. Men det här är inget nytt med bloggar utan det här gäller ju alla källor.

2. – Det går inte att svara på så generellt. Det är sådant man får diskutera på redaktionen från fall till fall.

                                                                                                   Johanni Sandén

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret