Gå direkt till textinnehållet

Omfattande bildstölder efter attacken

Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo tecknades mängder av satiriska nyhetsillustrationer om händelsen. De cirkulerade på nätet, men många publicerades också av traditionella medier, utan tillstånd och utan betalning.

I Sverige försökte flera stora medier att få tecknare att arbeta gratis.

– Flera svenska redaktioner tog kontakt med oss för att få illustrationer om attacken om Charlie Hebdo. Men de ville inte betala tecknarna. De ville ha artiklar av stilen ”satirtecknare visar sitt stöd för Charlie Hebdo”, och då skulle det vara fråga om att just visa sitt ideella stöd, säger Rolf Classon, publisher på Kartago förlag som ger ut bland annat böcker med bilder och serier.

Så svenska medier vill visa sitt stöd för mördade tecknare genom att inte betala tecknare?
– Det kan ju tyckas märkligt, men ja, så är det. I ett fall blev det också så att ett antal tecknare ställde upp utan arvode för en stor morgontidning. Jag vill inte peka ut någon, säger Rolf Classon.

Annons Annons

En av de professionella tecknare som fick se sin satirteckning om attacken mot Charlie Hebdo spridas i medierna är amerikanen Rob Tornoe. Han lade upp illustrationen på Twitter och fick omgående se bilden spridas i sociala medier, vilket han inte hade några problem med. Bilden började sedan visas av stora TV-kanaler världen runt, lades upp i bildgallerier på stora mediesajter och trycktes i tidningar – utan hans tillstånd och utan betalning.

”Modiga tidningar och medieföretag utropar sitt stöd för en illustrerad tidning genom att utnyttja illustratörer”, skriver han i sin blogg och uppmanar medieföretagen att sluta stjäla.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret