Orkan blev nyhet när den kom till USA Perspektiv från väst
Det ska till århundradets värsta orkan innan händelsen hamnar på nyhetslöpen. I alla fall om orkanen drabbar andra delar än västvärlden. Journalisten har granskat hur medierna rapporterade om orkanen Georges som härjade i en del fattiga länder, innan den nådde USA. Vi har även besökt Rapports utrikesredaktion där tillgången på bilder till viss del styr vilka nyheter som slås upp.
Det ska till århundradets värsta orkan innan händelsen hamnar på nyhetslöpen. I alla fall om orkanen drabbar andra delar än västvärlden. Journalisten har granskat hur medierna rapporterade om orkanen Georges som härjade i en del fattiga länder, innan den nådde USA.
Vi har även besökt Rapports utrikesredaktion där tillgången på bilder till viss del styr vilka nyheter som slås upp.
Det som händer nära är nästan alltid mer intressant än det avlägsna. Ibland blir proportionerna komiska.
Ett exempel är Aktuellts 18-sändning den 18 oktober. I ett telegram berättade Aktuellt att utbredd koralldöd i världshaven hotar jordens fiskbestånd. Därmed är livsmedelsförsörjningen för en miljard människor i fara.
Telegramet följdes av ett inslag om Anita Flinthammar i Hudiksvall som hade hittat en låda gammal dynamit på vinden. Ingen hade ens kommit till skada. Dynamitlådan fick ändå tre gånger större utrymme än den befarade matbristen bland en miljard människor.
Utlandsrapporteringen i svenska medier har en annan egenhet: det som är stort i USA är stort i Sverige, till och med rena inrikesnyheter från USA slås ofta upp.
Ett exempel som belyser USA-fixeringen är orkanen Georges. I slutet av september drog orkanen Georges in över Västindien. Orkanen var fruktansvärt kraftig och skördade hundratals dödsoffer i Västindien. De svenska redaktionerna var inte särskilt intresserade, mest blev det notiser eller inget alls.
Först när det stod klart att orkanen närmade sig USA vaknade journalisterna till. Rapport sände då sitt första inslag om orkanen Georges. Aktuellt hade fyra inslag, samtliga först sedan USA drabbats.
När USA kommit in i bilden blev tidningsartiklarna allt längre, detta trots att bara tre amerikaner dog.
Texterna om USA i svenska tidningar innehöll även information av typen att det inte fanns några rapporter om dödsoffer från den eller den delstaten.
Riktigt intressant blev det när orkanen träffade Florida där hundratals svenska turister befann sig.
Och så klimax, 26 september: fotbollsstjärnan Thomas Ravelli var i Fort Lauderdale och fick fly från orkanen.
Då var det helsidor och löpsedlar i kvällspressen.
Skillnaden i rapporteringen var mycket tydlig i till exempel Dagens Nyheter. DN hade en enda text som enbart handlade om vilka skador orkanen orsakade i Västindien, en notis.
DN-artiklar vinklade på att orkanen var på väg mot USA eller hade drabbat USA fick sammanlagt 25 gånger större utrymme.
I reportagen från USA framträdde ofta namngivna individer medan drabbade i Västindien skildrades som kollektiv.
Trots allt fanns det en drabbad individ med kopplingar till Västindien som medierna rapporterades om: Mel B i Spice Girls. Hon tvingades ställa in sin bröllopsresa till Västindien på grund av orkanen.
– Det är inte så att vi är mindre intresserade av att 381 personer dör i Västindien än att tre dött i USA, säger Ingrid Hedström, utrikeschef på Dagens Nyheter som dock tillträdde efter det att orkanen bedarrat.
– Bakgrunden var att vi före Georges hade laddat upp ordentligt för en annan orkan som sen pös ut. Förväntningarna på Georges var därför lågt ställda. Dessutom levererade de internationella nyhetsbyråerna mycket lite material från Västindien där vi inte har någon korrespondent.
Rapports utrikeschef Bo Inge Andersson:
– När det gäller orkanen Georges kan jag tänka mig att vi fick mer bilder från USA om än vad vi fick från Kuba och Dominikanska Republiken varifrån det är svårt att få fram bilder.
– Dessutom arbetar journalisterna i USA med ett formspråk och ett bildspråk som liknar vårt, de visar både katten som räddats och talar med de drabbade.
Ekot gjorde tvärtemot andra redaktioner och gav betydligt större utrymme åt Västindien än USA.
– I USA hände ju inget, det fanns ingen anledning att övervärdera det, kommenterar Ekots utrikeschef Agneta Ramberg.
I början av november blåste orkanen Mitch in över Centralamerika. Den gången var det omfattande rapportering i svenska medier. Men så dödade också Mitch 11 000 personer och blev den mest dödliga orkan som drabbat området på över 200 år.
Då kunde inte ens de mest USA-fixerade stå emot.
Fotnot: Sedan artikeln skrevs har DN fått ny utrikeschef.