Gå direkt till textinnehållet

Oro för smygbantning på SVT

En smygbantning av egenproduktionen och ett sätt att göra sig av med folk. Så ser personalen på Sveriges Television i Malmö på ledningens senaste omorganisation.

En smygbantning av egenproduktionen och ett sätt att göra sig av med folk. Så ser personalen på Sveriges Television i Malmö på ledningens senaste omorganisation.

Totalt har 23 tjänster, från programchef och neråt, utlysts internt. Flera anställda har fått söka om sina jobb. Det handlar om viktiga positioner, bland annat om fem tjänster som projektledare. Av dessa fem tjänster har två och en halv tjänst gått till folk utanför SVT Malmö. Av de tio som jobbat som projektledare/producenter har åtta blivit av med sina tidigare arbetsuppgifter.

180 medarbetare har protesterat mot hur tillsättningen av tjänsterna gått till. Journalisternas facklige företrädare Pär Lärka beskriver stämningen på arbetsplatsen som orolig.

– Vitsen med omorganisationen verkar vara att göra sig av med folk. Många sitter på jobbet och gråter.

– Det handlar om frustration från medarbetarna när vi har en fot i det nya och en i det gamla, säger SVT Syds chef Carina Brorman.

Fler inriktas på underhållning

Hon uppger att internannonseringen till stor del var till för att ledningen skulle kunna se och identifiera vilka av de anställda som är intresserade av att få nya arbetsuppgifter.

– Även om de nu inte får jobben vet vi för framtiden att vissa vill utvecklas.

Carina Brorman anser att externrekrytering inte alltid behöver innebära att man annonserar offentligt. I stället kan man aktivt söka upp folk med den sorts kompetens man är intresserad av.

Journalisterna vänder sig även mot att de som fått tjänsterna som projektledare är ensidigt profilerade på underhållning. Fyra av fem projektledare har den inriktningen. En av dem har tidigare även ägnat sig åt samhällsfrågor.

Carina Brorman avfärdar kritiken.

– Vi vill skapa rörlighet och talar inte om genrer, säger hon. De nya projektledarna behöver inte vara experter utan ska i stället ha breda kunskaper. Det är ett annat sätt att se på vår verksamhet.

Journalisterna och SIF-medlemmarna är dessutom kritiska mot att SVT Malmö nu tycks bygga ut administrationen på bekostnad av produktionen.

Inom de närmaste tio åren kommer 30-40 procent av de anställda på SVT i Malmö att gå i pension. Pär Lärka tror att företaget då passar på att banta sin egenproduktion för att i stället beställa program av utomstående produktionsbolag.

“Mer resurser på programmen”

Enligt Carina Brorman är det en missuppfattning.

– Det är tvärtom så att programmen kommer att hamna mer i fokus. Mer resurser läggs ner på dem.

– Det är klart att vi har behov av annan kompetens än vi har nu. Ett av syftena med omorganisationen är att ta in nya nyckelfunktioner både när det gäller innehåll och teknik.

Brorman hänvisar till att omorganisationen bara är en del av en större process att utveckla SVT Syd och hävdar att syftet är att skapa större delaktighet och kreativitet.

Hon framhåller att omorganisationen görs för framtiden och inte för att lösa akuta problem.

– Vårt arbetssätt kommer att förändras under de närmaste åren, säger Carina Brorman. Det måste vi redan nu ta hänsyn till.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret