Gå direkt till textinnehållet

Över 70 journalister förlorar jobben på FLT

73 journalister kommer att förlora sina jobb när nyhetsbyrån FLT läggs ner. Det blir resultatet av den överenskommelse mellan FLT Media och TT som presenterades i fredags förra veckan. I utbyte får FLT Media tio procent av aktierna i konkurrenten TT.

73 journalister kommer att förlora sina jobb när nyhetsbyrån FLT läggs ner. Det blir resultatet av den överenskommelse mellan FLT Media och TT som presenterades i fredags förra veckan. I utbyte får FLT Media tio procent av aktierna i konkurrenten TT.

– Vi är mycket besvikna. Vi har slitit hårt för att denna nyhetsbyrå skall bli så bra som den faktiskt är, säger Ullacarin Sundin, klubbordförande på Nyhetsbyrån FLT

Avvecklingen av gäller hela nyhetsbyrån även kultur-, nöjes- och featureavdelningen, webbsajten senastenytt.com och satsning på utrikesmaterial efter övertagandet av den tjänsten från AP. FLT har 62 fast anställda och 11 projektanställda.

Nyhetsbyrån har också ett 50-tal frilansare och stringers som förlorar sin inkomstkälla. Sammanlagt är det alltså över 120 journalister som berörs av nedläggningen.

Anställda på FLT anser att nyhetsbyråns styrelse uppfört sig ansvarslöst mot personalen. Istället för att försöka sälja företaget och hitta en lösning för de anställda har styrelsen helt enkelt beslutat att lägga ner nyhetsbyrån.

Om TT och FLT hade slagits samman hade turordningsreglerna gällt och några journalister kunde kanske ha fått jobb på TT. Men några diskussioner om att TT skulle överta medarbetare från FLT har inte förekommit.

– Mot tio procent i TT lägger FLTs styrelse ned nyhetsbyrån och struntar i vad som händer med de som arbetar här, säger Ullacarin Sundin.

Journalistförbundets ordförande Håkan Carlson har kommit ordentligt på kant med journalisterna på FLT. På FLT uppfattade man att Håkan Carlson välkomnar nedläggningen. Men detta tillbakavisade han vid ett möte med FLTs journalister. Till Journalisten säger Håkan Carlson att det hade varit bäst med två nyhetsbyråer i Sverige, men att det tydligen inte finns några ekonomiska förutsättningar.

– TT har nu ett stort ansvar att utvidga och anställa kompentent personal, det vill säga från FLT, säger Håkan Carlson.

TT blir nu den enda heltäckande nyhetsbyrån i Sverige. Men ytterst få kritiska medieröster har hörts om att TT troligtvis kommer att få en monopolsituation.

Ebba Lindsö, TTs vd, anser att TT redan idag får konkurrens från nyhetsbyråerna Direkt och Reuters, som förmedlar ekonominyheter. Dessutom finns det sajter som specialiserat sig på nöjen och sport.

– Det kommer att bli en situation som överensstämmer med övriga Europa. En stabil nationell rikstäckande nyhetsbyrå och ett antal mindre byråer, säger Ebba Lindsö.

Stig Hadenius, professor i journalistik, har uppgett till DN att ”Sverige kan inte ha mer än en stor nyhetsbyrå. Alternativet är två halvbra som båda sliter med ekonomiska problem”.

Göran Johansson, styrelseordförande i FLT Media, menar att det inte finns tillräckligt med kundunderlag för två rikstäckande nyhetsbyråer i Sverige:

– Det vore intressant med två nyhetsbyråer. Vi har prövat och det visar sig att det inte går att få lönsamhet.

Sakari Pitkänen, chefredaktör, Metro, tycker det är konstigt att ingen ifrågasätter att det skapas ett monopol:

– Alla ifrågasätter tidningen Arbetets konkurs men det är ju ändå en geografiskt begränsad inskränkning i mångfalden, FLT har åtminstone en teoretisk mångfald över hela landet.

Förra året diskuterades ett samgående mellan FLT och TT, men samtalen rann ut i sanden eftersom TTs huvudägare Bonnier och Schibsted istället beslöt sig för att satsa på TT. Huvudägarna genomförde hårda besparingsåtgärder och många journalister fick gå.

För tre år sedan tog FLT upp konkurrensen med TT, efter det att flera landsortstidningar varit missnöjda med den service kunderna blev erbjudna. Tidigare hade FLT mest sålt featurematerial.

Men satsningen på att bli en heltäckande nyhetsbyrå var kostsam. Orsaken till att FLT tog kontakt med konkurrenten TT var att nyhetsbyrån fick ekonomiska problem efter att flera landsortstidningar gått över till TT, som exempelvis Östersunds-Posten och Ystads Allehanda.

Formellt är det TTs och FLTs bolagsstämmor som skall godkänna överenskommelsen. När TT skall ha sin stämma är ännu inte bestämt.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler