Gå direkt till textinnehållet

Övervakning och hårda begränsningar väntar OS-reportrar

De journalister som åker till Peking-OS får räkna med att övervakas med ansiktsigenkänning och stängas in i en pandemi-bubbla. ”Alla ska vara medvetna om att man kan bli övervakad, och vad man kopplar upp sig mot”, säger Radiosportens chef Markus Boger.

I höstas rapporterade Radiosporten att rörligheten för journalister kommer att vara kraftigt begränsad under vinter-OS i Peking i februari. De som åker för att bevaka spelen kommer enbart att få röra sig inom en stängd ”OS-bubbla” från det att de landar på flygplatsen tills det att de lämnar landet.

Utåt uppger regimen att reglerna har tagits fram för att begränsa spridningen av covid-19, men skarp kritik har riktats från flera internationella pressfrihetsorganisationer som menar att det handlar om en begränsning av yttrandefriheten.

I december kunde Reuters avslöja att övervakningskameror med ansikts­igenkänning kommer att användas för att kartlägga journalisterna. Handlingarna som Reuters har fått tillgång till visar bland annat att säkerhetsansvariga i provinsen Henan har beställt ett övervakningssystem för att kartlägga journalister och internationella studenter inför spelen. Systemet ska kunna skapa individuella filer om personer med hjälp av 3 000 kameror med ansiktsigenkänningsteknik, och är kopplat till flera andra nationella och regionala databaser.

Annons Annons

Samtidigt ska utländska journalister delas upp i tre kategorier: röd, gul och grön, beroende på vilken risk de anses utgöra. 2 000 poliser kommer att vara inblandade i övervakningen i Henanprovinsen, enligt Reuters.

Markus Boger är chef för Radiosporten som skickar ett team på 25 personer till Peking. Han berättar att de även var tvungna att befinna sig i en bubbla under sommar-OS i Tokyo på grund av pandemin, med skillnaden att där var man fri att gå ur bubblan efter en karantän på 14 dagar.

– Efter det kunde vi i princip röra oss fritt på gatorna som vilken invånare som helst, men så kommer det inte att vara här. Den här bubblan är helt stängd. Peking-bubblan är dock större jämfört med den i Tokyo, där man i princip skulle vara inne på sitt hotellrum när man inte jobbade. I Peking kommer vi i alla fall att kunna äta mat ute på restaurang, säger Markus Boger.

Radiosporten räknar inte med att kunna göra några intervjuer alls utanför OS-bubblan. I stället har man planerat att SRs Kinakorrespondent Björn Djurberg inte går in i bubblan, så att man på det sättet har någon på plats under spelen som kan bevaka händelserna på ett friare sätt.

– Man kan säga att Radiosportens huvudfokus blir att bevaka själva idrotten, sen får man såklart se vad som händer och vilka nyheter som blir aktuella, men vi räknar inte med att kunna spegla OS utifrån det kinesiska folkets perspektiv, eller så. Där tar vi hjälp av de som finns utanför eller material som vi redan har förberett hemifrån, fortsätter Markus Boger.

Ni ska försöka göra fri och oberoende journalistik från ett OS i en diktatur, med alla de här begränsningarna. Hur fria och oberoende kan ni vara?
– Det är klart att allt det här begränsar oss, det finns ingen tvekan om det. Med det sagt kan man säga att även under ett ”vanligt” OS så är det inte så enkelt att få tag i aktiva eller ledare, det finns ett strikt protokoll kring när och hur man kan prata med vem. Radiosportens främsta fokus är tävlingarna men vi vill såklart att publiken ska känna att vi är i Kina och få en förståelse för landet och kulturen.

Hur ska SR-medarbetarna hantera att man övervakas på plats?
– Framför allt handlar det om teknik och IT där vi vidtar säkerhetsåtgärder för att minimera risken att någonting ska ske. Jag kan inte gå in på detaljer, men alla ska vara medvetna om att man kan bli övervakad och vad man kopplar upp sig mot, och hur man hanterar sin utrustning.

Radiosporten skickar ett ungefär lika stort team som vanligt till spelen i Peking men gör vissa förändringar i arbetsstyrkan, exempelvis skickar man färre administrativ personal och arbetsledare. Markus Boger åker exempelvis inte själv med till Peking.

Under vinter-OS behöver alla mediehus också utse en så kallad CLO – Covid licenser officer – på plats vars enda uppgift är att fokusera på covid-läget, dokumentation och annat kring de omfattande restriktionerna.

– Den är också kontaktperson om arrangören behöver och om det händer något. Det är en hel del jobb med alla dagliga tester och reglementen, säger Markus Boger.

Trots att Radiosporten, precis som alla journalister som bevakar spelen, måste räkna med kraftiga begränsningar kring hur de kan röra sig så vill Markus Boger vara tydlig med att han räknar med att ingen lägger sig i innehållet när man väl är där.

– På plats kommer det att vara svårt för Radiosportens medarbetare att göra intervjuer utanför bubblan, men det finns inte något annat som begränsar oss, bara för att vi är i Kina finns det ingen som lägger någon hämsko på innehållet.

I en krönika i Dagens Nyheter skrev sportkrönikören Johan Esk nyligen att han aldrig känt sig så osugen på att åka någonstans som till Peking och vinter-OS. Dels för pandemin med alla restriktioner, dels för ”att vi som ska dit ännu en gång tvingas spela nyttiga idioter i diktaturers propagandaspel”, skriver han.

Vi frågar Johan Esk om han anser att det går att göra fri och oberoende journalistik från OS under de här förutsättningarna. Svaret är nej.

– Jag har just bestämt mig för att inte åka till Peking utan kommer att jobba med OS hemifrån.

– Den största orsaken är den väg pandemin tagit med omikron. Med tanke på alla hårda begränsningar tror jag inte att jag under en treveckorsperiod skulle göra ett så mycket bättre jobb som krönikör för DN på plats att det överväger risken att lämna ett positivt test med allt vad det skulle innebära på olika sätt, säger Johan Esk.

***

Över 100 på plats
Sverige har 55 pressackrediteringar till OS i Peking, så kallade ENR-ackrediteringar, enligt uppgifter från Sveriges Olympiska kommitté (SOK). ENR betyder att man inte får filma inne på arenan eller filma inne i mixade zonen.
    Till dessa tillkommer cirka 60 ackrediterade etermediejournalister från sändande bolag och andra programföretag.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler