Oviss framtid för ZTV
Under sin sjuåriga historia har ZTV varit med om att omforma svensk ungdoms-tv och samtidigt fungerat som en plantskola för nya tv-medarbetare. Nu har ZTV gjort sina sista sändningar från Sverige. Flertalet av kanalens medarbetare kommer troligtvis inte att fortsätta i höst.
Under sin sjuåriga historia har ZTV varit med om att omforma svensk ungdoms-tv och samtidigt fungerat som en plantskola för nya tv-medarbetare. p(ingress). Nu har ZTV gjort sina sista sändningar från Sverige. Flertalet av kanalens medarbetare kommer troligtvis inte att fortsätta i höst.
Det var i början på mars som MTGs ledning meddelande att huvuddelen av kanalens medarbetare inte skulle få sina kontrakt förlängda efter juni. Sändningarna skulle flyttas till London. Flera egenproducerade program skulle läggas ner eller slås ihop. Kanalen har länge kostat MTG pengar, och tanken med beslutet är att kunna utöka sändningstiden, minska personal- och produktionskostnaderna och samtidigt kunna placera reklaminslag i program, vilket svensk lagstiftning förbjuder.
Trots att ZTV funnits ett par år och haft ett antal SJF-anslutna medarbetare har det saknats både kollektivavtal och fackklubb.
SJFs ombudsman Leif Palo som skött förhandlingarna med MTG för de 17 SJF-anslutna menar att koncernen inte direkt är känd för att uppmuntra facklig aktivitet.
— Min erfarenhet är att MTG inte tecknar kollektivavtal om det inte finns ett väldigt starkt tryck från våra medlemmar att de skall göra det, säger han.
Johan Thiseus, som lämnar kanalen efter att ha jobbat som redaktör för ZTV Nytt, förklarar att det tills för något år sedan var väldigt få anslutna till SJF.
— Vi var bara fyra-fem stycken då vi under hösten -96, när det blåste hårt på kanalen, funderade på att starta en klubb. Vi skickade efter en del handlingar, men kom inte längre. Det var ingen som hade tid att hålla i det då. Men på sistone har allt fler gått med. Nu vet man att facket kan ge stöd om man hamnar i konflikt med arbetsgivaren eller blir arbetslös.
I övrigt har han mest positiva upplevelser av sin tid på ZTV. En kanal med nästan enbart unga medarbetare skapar en kreativ och orädd atmosfär, menar han.
— Känslan har funnits att allt varit möjligt. Kvalitén har kanske blivit lite ojämn och ibland hade man önskat att det fanns en mer gedigen journalistisk kompetens. Men vi har i alla fall inte suttit och filat på ett reportage i två veckor som man gör på SVT. Vår styrka låg i att vi vågade pröva saker.
Programchef Per-Sinding Larsen har varit med sedan starten. Han har tidigare sagt sig vara ovillig att fortsätta om kanalens egen programverksamhet skärs ned i den omfattning som gjorts gällande. Men just nu vill han inte uttala sig om vare sig sin egen eller kanalens framtid.
— Jag har inte mycket insyn i nya ZTV, men har uppfattat det som att de ändrat sig lite sedan mars. Jag tror att det blir fler program än det var tänkt från början, och ytterligare ett par medarbetare har erbjudits att vara kvar, säger han.
Oavsett om han blir kvar eller inte önskar han att MTG kommer att agera lite mer långsiktigt i fråga om Z TV.
— Hittills har de ömsom tryckt på gasen och ömsom dragit i bromsen. Den här obeslutsamheten måste ha kostat ofantliga summor.
Sinding-Larsen tycker att ZTV för första gången inom svensk TV gjort en seriös journalistisk satsning på framförallt nöjes- och musikbevakning. Och att man också alltid värnat om sin journalistiska integritet.
— När vi nyligen gjorde ett reportage som avslöjade att medlemmar i en svensk tjejgrupp ljugit om sin ålder försökte deras bolag stoppa inslaget. Annars skulle bandet hoppa av en gala som vi var med och arrangerade. Naturligtvis vägrade vi.
Däremot ser han inget problem med att flera av de egna produktionerna sponsras av olika företag. Bara man har en klar policy om vem som står för det redaktionella innehållet, så fungerar det, förklarar han.
Men ni har vi ett tillfälle haft en tävling arrangerad av ett målarfärgsföretag som presenterades av era egna programledare, tycker inte du det är att sudda ut gränsen mellan reklam och journalistik?
— Det beslutet togs före min tid som programchef, och det var något jag inte kunde påverka. Jag vill minnas att jag själv tackade nej till att delta i de där inslagen.
MTGs VD Pelle Törnberg hävdar att nedskärningarna på ZTV är nödvändiga för att kanalen skall överleva.
— Kanalen har gått med förlust under en längre tid, och det finns en smärtgräns för när en investering istället blir en förlustaffär. Vi måste vidta de här åtgärderna och vi hoppas att en större täckning bland hushållen och en bättre reklammarknad ska ge en mer gynnsam framtid.
Kanalen brottas även med konkurrenter som MTV.
— MTV får betalt för att ligga på kabelnäten, medan vi måste betala för att göra det. Vi betalar också höga avgifter till de skivbolag vars videor vi visar och det gör inte MTV.
Han tillbakavisar uppgifterna om att enbart en VD, en kanalchef och en tablåansvarig skulle vara anställda av ZTV i framtiden.
— Vi har inte lämnat några uppgifter om den framtida organisationen. Det gör vi först om en månad.
Att så få varit anslutna till facket och att man saknat kollektivavtal beror på medarbetarna, säger han.
— Att det inte funnits någon klubb beror nog också på att många snabbt gått vidare till andra kanaler samt att en del startat egna produktionsbolag.