Gå direkt till textinnehållet

Palestinska journalister efter ockupationen: Utmaning att bygga upp en trovärdighet

Den direkta ockupationen är över. Den israeliska censurens grepp har släppt. Men omvälvningen är stor när skrivande frihetskämpar ska bli objektiva reportrar. — Den största utmaningen för oss just nu är att bygga upp en trovärdighet, säger den palestinske journalisten Hisham Abdallah.

Den direkta ockupationen är över. Den israeliska censurens grepp har släppt. Men omvälvningen är stor när skrivande frihetskämpar ska bli objektiva reportrar.

— Den största utmaningen för oss just nu är att bygga upp en trovärdighet, säger den palestinske journalisten Hisham Abdallah.

Till vardags arbetar han på den franska nyhetsbyrån AFPs Jerusalemkontor, men i förra veckan avslutade han och elva andra palestinska journalister en två veckor lång kurs för utbildare i Kalmar och Stockholm.

Annons Annons

Kursen är ett led i Fojos Sidastödda fortbildning av skrivande palestinska journalister vid Birzeit-universitetet på Västbanken (som Journalisten skrev om i nummer 28/96). Gruppen har fått lära sig mer om pedagogik, pressetik och arbetsmetoder, kunskaper de nu ska vidarebefordra till kolleger i hemlandet.

De flesta palestinska journalister är självlärda och skolade under en tid av hård censur och ockupation.

Politiska budskap

— PLO och andra grupper har använt tidningarna för att få igenom sina politiska budskap. Sedan 1967 har palestinska journalister rekryterats utifrån politisk tillhörighet, säger Hisham Abdallah.

När han började som reporter på en palestinsk tidning för 13 år sedan råkade han snart i clinch med chefredaktören.

— Visst, jag är nationalist och ville att världen skulle få reda på ockupationens villkor och de israeliska åtgärderna. Samtidigt ville jag rapportera om annat än det rent politiska händelseförloppet.

Politiseringen har slagit tillbaka på yrkeskåren, menar han. Allmänhetens förtroende är lågt efter 30 år av upphaussade fredstrevare och förhandlingar. Att granska egna myndigheter och institutioner är en ny utmaning.

— Vi behöver tre saker: bättre utbildade journalister, en stark fackförening och — förstås — en stabil politisk situation, säger Hisham Abdallah.

Spåren av ockupationen lever kvar, även i de områden där den palestinska myndigheten tagit över. När eleverna på Fojo-kursen bestämde sig för att göra en egen tidning (Al-Sahafi, Journalisten) blev förstasidesillustrationen en teckning av en palestinsk journalist på slak lina — balanserande mellan israelisk censur och palestinsk självcensur.

Självcensur problem

— Självcensuren är ett stort problem efter så många år under faktisk censur. I första hand drabbar den lokala journalister, säger Taghreed El Khodary som också arbetar för utländska medier, men som frilans.

— Egentligen går det inte att blockera information i dag. Den israeliska radion eller andra arabiska medier tar upp det som inte de palestinska gör, säger Hisham Abdallah.

Läcker nyheter

Det händer till och med att palestinska journalister läcker till israeliska medier för att få ut en kontroversiell nyhet.

— Ett annat problem är att journalisternas situation är så oklar i dag. Presslagen förändras hela tiden och eftersom det inte finns något fungerande fackförbund har vi inga avtal att stödja oss på, säger Taghreed El Khodary.

Att arbeta som journalist under krigsliknande förhållanden innebär ett ständigt risktagande — och praktiska svårigheter. De israeliska myndigheterna stänger ofta gränserna för palestinier som därmed inte kan ta sig mellan de olika delarna av det palestinska området.

På grund av avspärrningarna har inga journalister från Gaza kunnat gå Fojos utbildning. I stället satsar man nu på separata kurser i Gaza med Taghreed El Khodary som koordinator.

Den svenska journalistutbildningen har fått stor uppmärksamhet i palestinska medier. Första året kom majoriteten av utbildar-na från Londonbaserade arabiska tidningar. Svenske Jan Scherman har undervisat i research och norrmannen Børre Ludvigsen i Internet.

Egen journalisthögskola

Vid sidan av det svenska projektet finns en tysk utbildning för radiojournalister vid Birzeit-universitetets mediecenter. Förhoppningen är att centret så småningom ska utvecklas till en egen palestinsk journalisthögskola.

— På ett år har vi utbildat 54 journalister. Nu vill flera andra länder hjälpa till, berättar Fojos koordinator Jim Downing som leder projektet under tidvis kaotiska omständigheter.

Sammanstötningar i närheten av centret är inte ovanliga och vägavstängningar och problem med passertillstånd är vardag. Tillståndsproblematiken höll till och med på att sätta stopp för utbildarkursen i Sverige.

Thagreed El Khodary kunde inte ta sig till flygplatsen i Tel Aviv, men lyckades komma ut via Kairo.

— Det var en riktig rysare innan vi fick ut alla tolv, berättar Jim Downing.

Gruppen hann precis åka tillbaka innan gränserna stängdes på nytt efter bombdådet i förra veckan.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler