Gå direkt till textinnehållet

PK Södras ordförande avgår efter Azerbajdzjan-resa

UPPDATERAD. Efter bjudresan till Azerbajdzjan som arrangerades av en svensk-azerbajdzjansk organisation avgår PK Södras ordförande Agneta Nordin, som var en av deltagarna på resan. ”Jag borde ha kollat upp, eller tänkt ut själv, att en pressklubb i en diktatur kanske inte är oberoende, där körde jag i diket”, säger Agneta Nordin.

Journalisten har tidigare berättat att en svensk-azerbajdzjanska organisation anordnat kritiserade bjudresor för flera svenska journalister till Azerbajdjan.

Vid en av resorna deltog bland annat frilansen Thomas Wedérus, något som han skrev en krönika om i Journalisten.

En annan av journalisterna som har åkt på resa är radioproducenten och frilansen Agneta Nordin, som fram till igår var ordförande för PK Södra. Hon avgick från posten igår torsdag på ett extrainsatt styrelsemöte, vilket Blankspot var först att rapportera om.

Annons Annons

Agneta Nordin, som bland annat har varit programledare för SR-program som Pyramiden, och undervisar i journalistik på Skurups folkhögskola, berättar för Journalisten att hon inte hade några krav på sig under resan att skriva något. 

Att hon lämnar PK Södra beror på att hon inte vill att någon skugga ska falla över organisationen, vars ideal och idéer hon tycker är viktiga.

– Om det är så att jag svärtar ned PK i och med resan så vill jag inte vara med, och det var mitt eget beslut att lämna. Jag vill också vara tydlig med att alla medlemmar i PK Södra är medvetna om att man inte åker på en bjudresa av det här slaget, säger Agneta Nordin.

Ångrar du resan och hur ser du på den idag?
– Jag fick en förfrågan från pressklubben i Baku och tyckte det lät spännande att få åka till en sådan plats. Så här i efterhand inser jag att naturligtvis inte skulle ha åkt. Så ja, jag ångrar resan. Men jag ångrar inte att jag fick komma dit och se Baku och Nagorno-Karabach även om det inte står i paritet med efterspelet som har blivit, säger Agneta Nordin och fortsätter:

– Jag har varit med i Journalistförbundet länge, jag undervisar i journalistik och pratar mycket och ofta om hur man ska arbeta som journalist, så jag är fullt medveten om vad de yrkesetiska reglerna innebär. Men jag skulle ha tackat nej om jag visste att det var regimpengar i bakgrunden.

Du kollade inte upp vem som stod för resan innan du åkte?
– Det var pressklubben i Baku som kom med inbjudan och jag borde ha kollat upp, eller tänkt ut själv, att en pressklubb i en diktatur kanske inte är oberoende, där körde jag i diket, säger Agneta Nordin.

Om det kan komma att påverka hennes framtida arbete som journalist vill hon inte sia om.

– Det vet jag inte, jag jobbar som frilans, så det får mina uppdragsgivare fundera över. Men jag vet hur jag jobbat i alla år så mina egna värderingar är jag väldigt trygg med.

Gert Lundstedt. Foto: Tor Johnsson.

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt är ordförande i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN), som hade bjudresan uppe för en kort diskussion under fredagen.

När det gäller bjudresor av den här typen anser han att det faller in under yrkesetiska regel nummer två, nämligen ”att man inte ska acceptera uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån – och ingå inte avtal eller andra förbindelser – som kan misstänkliggöra din ställning som fri och självständig journalist”.

– Den är ganska solklar i sin formulering, säger Gert Lundstedt.

Om man ska vidga diskussionen, menar Gert Lundstedt, så är det ofta så på mediebolag att man har sina egna policys om vad man kan ta emot för gåva och vad den i så fall får vara värd.

Som frilans är det en annan sak, dels för att man ofta har en annan ekonomisk verklighet att leva efter där man kanske inte kan åka på en resa om man inte blir bjuden.

– Jag tycker Rasmus Canbäck sade det bra i er förra artikel, att det alltid finns en yrkesmässig risk att göra en sådan sak. Det är givetvis så att det kan vara en situation där man bedömer att man inte kan ta sig in i exempelvis Nagorno-Karabach på något annat sätt, men då bör man ha med sig yrkesetiska regeln nummer två, att det alltid finns en yrkesmässig risk med att säga ja.

Är det aktuellt att YEN gör något i det här fallet? Som att gå ut med en uppmaning om hur man bör agera i sådana här fall?
– Det är inte omöjligt. Vi har bara hunnit diskutera detta snabbt. Exempelvis har vi ett Twitter-konto där vi kan lyfta upp aktuella fall och hur vi tycker man ska förhålla sig.

Gert Lundstedt trycker också på att medier som köper in frilansmaterial kan ha en del att fundera över kring vem som har betalat för exempelvis en resa, och hur det i så fall kan påverka journalistiken.

– Jag har mest hört talas om liknande fall i samband med resereportage som frilansar varit inbjudna till, där artiklar sen köps in av stora medier som uppenbarligen inte ställer några frågor om vem som betalat eller hur det speglar sig i journalistiken. Där finns det saker att fundera på för en del medier.

Fotot: I en tidigare upplaga uppgav vi att Agneta Nordin har arbetat som producent för Nordgren och Epstein, det korrekta är att hon jobbat med P1-program som Pyramiden. 

Fler avsnitt