Gå direkt till textinnehållet
PM Nilsson, vd för Timbro och Stiftelsen Fritt Näringsliv.
Foto: Erik Johnsson

PM Nilsson: ”Vi ger inte längre stöd till NMI”

NMI Under 2024 har Stiftelsen Fritt Näringsliv inte gett en krona till Näringslivets Medieinstitut (NMI) och det finns inga planer på att stödja NMIs mediegranskningar i framtiden. Det uppger vd PM Nilsson.

Journalisten berättade i måndags om kritiken mot Näringslivets Medieinstitut (NMI) och dess uthängningar av enskilda journalister. Flera av kritikerna har pekat på kopplingen mellan NMI och Stiftelsen Fritt Näringsliv som finansieras av Svenskt Näringsliv, dit de flesta svenska medieföretag betalar medlemsavgift.

NMI var en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv 2006-2020. Stiftelsen Fritt Näringsliv vars huvudsakliga verksamhet ligger inom tankesmedjan Timbro är i sin tur ekonomiskt beroende av stöd från Svenskt Näringsliv. Så sent som i januari fick stiftelsen en gåva om 60 miljoner kronor från Svenskt Näringsliv.

2021 tog Mats Olin över NMI i egen firma och har under 2021 och 2022 erhållit bidrag från Stiftelsen Fritt Näringsliv för att bland annat granska den svenska näringslivsjournalistiken.

Annons Annons

Journalisten mejlade förra veckan frågor till Stiftelsen Fritt Näringsliv om hur finansieringen av NMI har sett ut sedan åren efter Olin tog över. I går eftermiddag återkom PM Nilsson, som är vd för Stiftelsen Fritt Näringsliv samt vd för Timbro:

– Under 2023 har vi anlitat Mats Olin för några konsultuppdrag där vi har nyttjat hans expertis inom medieområdet, men det handlar om ganska små belopp. Inga bidrag har lämnats till NMI för deras egna publiceringar eller granskningar. Under 2024 har inte en krona gått till NMI, säger PM Nilsson.

NMI skriver på sin hemsida att Stiftelsen Fritt Näringsliv är en av flera av deras uppdragsgivare. Mats Olin hävdade också det när vi intervjuade honom i fredags. Men det stämmer alltså inte?

– Det stämmer inte längre i alla fall. Men NMI har startats av stiftelsen och varit en del av stiftelsens verksamhet under många år.

Kommer ni att ge uppdrag till NMI i framtiden?

– Det finns inga planer på det. Mediekritik är såklart legitimt och sköts bäst av den allmänna debatten. Om en redaktion gör något fel kommer det att uppmärksammas på andra sätt.

Det skulle innebär att 2024 blir det första året sedan 2005 som NMI inte fått intäkter från Stiftelsen Fritt Näringsliv. Majoriteten av de uthängningar av enskilda journalister som NMI har gjort de senaste åren har dock skett samtidigt som NMI fått stöd av stiftelsen.

När Journalisten kontaktar Mats Olin på onsdagsmorgonen för en intervju om de nya uppgifterna meddelar han per sms att han tyvärr inte har tid och att ”info finns på vår hemsida”. Han bekräftar dock på en direkt fråga att de uppgifter PM Nilsson lämnat till Journalisten är korrekta: NMI har inte fått några pengar från Stiftelsen Fritt Näringsliv under 2024 och små belopp 2023 för konsultuppdrag.

Vilka som betalar NMI för uthängningarna av enskilda journalister vill inte NMI svara på.

Kommentarer

Ett svar till ”PM Nilsson: ”Vi ger inte längre stöd till NMI””

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos