Gå direkt till textinnehållet

”Polis siktar rakt mot TV-fotografer”

Maria Persson-Löfgren, Sveriges Radios utsända i Kiev, har under flera dagar bevakar demonstrationerna på stora torget i Kiev, Ukraina. Hon har med sig skyddsutrustning, men har valt att inte använda den.  

Hur säkert är det att jobba på torget Majdan i Kiev?
– På själva torget Majdan är det säkert just nu! Det är inte där de stora sammandrabbningarna har ägt rum utan fågelvägen en halv kilometer bort. Kravallpolisen har slagit en ring runt parlament, presidentbyggnad och ställningskriget har varit på en gata vid Dynamostadion. Där har jag som kvinna ibland stoppats från att gå längst fram till barrikaderna, men jag har också släppts igenom när jag visat mitt presskort och jag följde med ”Majdans mammor” som med enkla skyltar gick genom tre rader med barrikader och över ett 50 meter brett ”ingemansland” och stod öga mot öga mot raden av ”Berkut”, ukrainsk kravallpolis eller specialtrupper. Vid denna front var det några dagar i förra veckan mycket farligt att vara nära. 42 journalister skadades och några av dem vittnade om att de blev direkta måltavlor för polisens våld och beskjuts med tårgasgranater och chockgranater. Det finns också flera videobevis där polis siktar rakt mot TV-fotografer.

Har du med sig skyddsutrustning?
– Jag har en slags hjälm och en skyddsväst, men den har jag inte burit  eftersom det står Press på den. När våldet var som värst hade jag en stark känsla av att det var bättre att INTE visa för tydligt vem jag var, bättre att ses som en tant vilken som helst. Det finns trots allt fortfarande en stark gentlemannatradition här där man inte slår kvinnor (offentligt).

Hur bemöts du av demonstranterna?
– Till 99 procent mycket bra! De är hjälpsamma och unga killar erbjuder en hand om du ska klättra över en barrikad eller bjuder på te och smörgåsar. Några få har vägrat svara på frågor, hittills fyra av de säkert över hundra samtal jag haft här på en vecka.

Annons Annons

Jobbar ni i grupp, flera journalister, för att öka säkerheten?
– Många journalister bor på samma hotell mitt i stridszonen och vi byter information och hjälps åt, men jag har jobbat en hel del ensam också. Delar av tiden har jag dock haft sällskap av min kollega Sten Sjöström.

Är det lätt att få hem materialet, med tanke på nätuppkoppling och telefon?
– Det har varit oväntat lätt, faktiskt. Oppositionsrörelsen har också ett eget presscentrum med gratis wifi och på själva Majdan finns ett fungerande wifi. Jag har befarat att TV-kanaler och nät skulle stängas ned, men det har hittills inte skett i Kiev. Det har sagts att det skett i andra delar av Ukraina att de TV-kanaler som gett proteströrelsen mycket utrymme eller öppet stöder oppositionen har blockerats.

Förekommer det någon censur i Ukraina, att materialet måste godkännas innan det skickas hem?
– Nej.

Det verkar vara kallt i Kiev. Har du med dig extra varma kläder?
– Ja, men det är ”normalt” väderlek, som i min hemstad Moskva. Kylan är jobbig, särskilt när hotellets värme inte fungerar så bra, men värst är nog ändå de ständigt brinnande öppna eldarna runt om i centrum här i Kiev, det blir jobbigt att andas efter ett tag.

Någon mer som du kanske vill tillägga…
– Allt kan ändras snabbt här om det blir ett undantagstillstånd, vilket är högst sannolikt just nu. Då lär både TV, telefon och internet stängas ned.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret