Gå direkt till textinnehållet

Polisen backar från utlandssekretessen – Frida Sundkvist fick ut mejl om Erdogandockan

Det mejl som skickats från polis till åklagare med en fråga om förtalsmål rörande Erdogandockan omfattas inte av utlandssekretess, har Polismyndigheten konstaterat.

Frilansjournalisten Frida Sundkvist begärde förra veckan ut ett mejl som skickats från polisens ambassadsäkerhetssamordnare till en kammaråklagare på Citykammaren i Stockholm. Av ämnesraden framgick att polisens ambassadsäkerhetssamordnare ställde en fråga till åklagaren om det skulle vara möjligt för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att som målsägare driva ett förtalsmål mot de personer i Rojavakommittéerna som hängt en Erdogandocka i en lyktstolpe utanför Stockholms stadshus den 12 januari.

Åklagaren hade gallrat ut mejlet, men det fanns kvar hos polisen, som dock vägrade att lämna ut mejlet med hänvisning till utlandssekretessen.

Frida Sundkvist begärde överprövning och polisens rättsavdelning har nu kommit fram till att det inte ska vara sekretess på handlingen. Polisen har därför lämnat ut mejlet.

Annons Annons

– Men innehållet var inte alls intressant. Det är ju märkligt att den ena myndigheten gallrar ut det för att det är oviktigt och den andra myndigheten hävdar att det är sekretess och kan skada Sveriges relation med Turkiet. Det kan inte gärna vara både helt oviktigt och superhemligt, säger Frida Sundkvist.

Hon är oroad över hur den nya utlandsspionerilagen kommer att påverka journalisters möjlighet att få ut allmänna handlingar skyndsamt.

– Jag har redan tidigare upplevt det som att man i vissa fall satt i system att hävda sekretess i första instansen, så att man alltid måste begära överprövning hos en rättsavdelning. Då lever ju inte myndigheten upp till skyndsamhetskravet i tryckfrihetsförordningen. Jag är orolig för att den nya utlandssekretessen kommer att leda till att det blir värre.

Frida Sundkvist berättade på Twitter om svårigheterna att få ut mejlet om Erdogandockan.

– Även om mejlet inte gav någonting är jag väldigt nöjd med att jag fick ut det. Det känns som att jag har gjort en bra insats. Med tanke på hur relationen ser ut mellan Turkiet och Sverige just nu och Natofrågan är det oerhört viktigt att offentlighetsprincipen fungerar. Det är nu systemet måste hålla.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler