Gå direkt till textinnehållet

Polisen efter bortförandet av de två journalisterna i Stockholm: ”Det blev uppenbart fel”

Efter bortförandet av två journalister under en klimataktion i Stockhom öppnar Journalistförbundet för att JO-anmäla händelsen. ”Det blev uppenbart fel”, säger polisens presschef Varg Gyllander till Journalisten. 

I förra veckan hade Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige möte med polisens presschef Varg Gyllander, för att diskutera omhändertagandet av de två journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer under en klimataktion i Stockholm.

Bland annat diskuterade parterna hur polisen bör agera i liknande situationer, och hur polisens kunskap och inställning är till både journalisters och allmänhetens rätt att till exempel fotografera och samla in uppgifter enligt grundlagen, skriver förbundet på sin sajt.

Till Journalisten uppger Ulrika Hyllert efter mötet att förbundet överväger att JO-anmäla händelsen.

Annons Annons

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, som också var med på mötet, berättar att de inte fick några löften från polisen.

– Vi hade begärt att träffa operativa chefen men det fick vi inte i det här läget. Polisen säger att man är öppen för förslag kring hur de kan förbättra arbetet med att skydda och säkra journalisternas möjlighet att göra sitt jobb, säger Erik Halkjaer till Journalisten.

– De efterlyste också fler exempel, så finns det fler där ute än Noa och Jonas så ska man höra av sig till oss, fortsätter han.

Varg Gyllander uppger till Journalisten att ”med facit i hand” så är händelsen med de två omhändertagna journalisterna oerhört olycklig.

– Det blev uppenbarligen fel. Men vad som gick fel och vilka felbeslut som fattades får en framtida utredning visa. Nu har Journalistförbundet aviserat att man eventuellt vill anmäla det här till JO, vilket jag tycker är bra. Då får man reda ut de här gränsdragningarna. Om jag får uttala mig mer genereltt kan jag säga att vid en demonstration kan det vara svårt att avgöra vem som är journalist och inte, det finns tillfällen när personer utger sig för att vara det men så är det inte så, säger Varg Gyllander.

Vad kan ni lova för åtgärder framåt för att det inte ska hända igen?
– Vi hade ett bra samtal, och de frågade också mig om jag kunde garantera att det inte skulle hända igen, men det kan jag såklart inte. Varje tillfälle är unikt. Men vad jag kan försäkra alla om är att vi ska göra allt vi kan för att få fler polisanställda med högre kunskap om vad som gäller när journalister rör sig i det offentliga rummet, säger Varg Gyllander.

– Det som hände var ett undantag, ett olyckligt sådant.

Fler avsnitt