Gå direkt till textinnehållet

Politikens utredning om stjärnfotograf klar: ”Fläck på vår historia”

Politiken lät sin tidigare grävchef undersöka journalisten Jan Grarups rapportering från Rwanda 1994, som han vunnit priser för, och tar nu avstånd från sin egen publicering.

Den danska morgontidningen Politiken avbröt i september samarbetet med bildjournalisten Jan Grarup dels efter att han själv sagt att han tappat objektiviteten och påstått sig ha avfyrat en granat mot ryska styrkor, dels för att det framkommit att det funnits felaktigheter i hans rapportering.

Jan Grarup var anställd på Politiken åren 2001-2009 och har såväl före som efter det anlitats som frilans av tidningen.

Det har genom åren förekommit kritik mot Jan Grarup rapportering och under hösten har bland annat hans prisvinnande bilder och berättelser från folkmordet i Rwanda 1994 ifrågasatts. Det fick Politiken att uppdra åt tidningens tidigare grävchef John Hansen att utreda Jan Grarups rapportering.

Annons Annons

Politiken står inte längre bakom innehållet i sin publicering.

Den utredningen är nu klar och visar att det finns allvarliga fel i Grarups berättelser om Rwanda. I essän Turist i min egen mardröm från 2019 uppgav Grarup bland annat att han var på plats kort efter massakern i kyrkan i Nyamata, såg hur blodet rann och hur en femårig flicka med en macheteskada i bakhuvudet kravlade bland de döda.

Det visar sig inte kunna stämma. Massakern i kyrkan i Nyamata ägde rum den 14-16 april 1994 och då befann sig Jan Grarup i Danmark. Den 17 april fotade han en fotbollsmatch i Gentofte för Politiken.

I en artikel på Politikens kultursida ber chefredaktör Amalie Kestler om ursäkt till sina läsare. 

– Det här fallet är en fläck på vår historia, och det är en fläck som vi inte ska försöka gömma undan, utan snarare utreda och lära av, säger hon i en intervju med den egna tidningen.

Tidningen har som svar på händelsen tagit fram formella regler för hur faktagranskning ska gå till. Tidningen ska ha möjlighet att begära att få resplaner, flygbiljetter, anteckningar eller telefonnummer till kontakter i reportage framöver.

Jan Grarup säger till tidningen: ”Jag tycker att John Hansen har gjort ett fantastiskt jobb. Jag håller inte med om alla hans slutsatser och det har varit svårt för mig att sitta och bevisa saker som är mer än 25 år gamla.”

Lucas De Vivo
Johannes Nesser

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler