Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mikael Lundblad

Pontus Mattsson djupdök i det sena 80-talet: ”Idag är Sjöbo nästan det normala”

SRs Londonkorrespondent Pontus Mattsson är i Sverige för att lansera reportageboken Umeå 87 – som handlar om ett kriminalfall och om ett land i snabb förändring.

Pontus Mattsson har ägnat förmiddagen åt att läsa in sin nyutkomna bok som ljudbok. En utmaning trots att han är radiojournalist.

– Ett långt radioinslag är max en och en halv minut – det är något helt annat att läsa timme ut och timme in, i flera dagar efter varandra, säger han.

Umeå 87, utkommen på Fri Tanke förlag, är ett reportage om hur den 19-åriga Sara Eriksson försvinner en natt i Umeå hösten 1987 och rättsprocessen som följer, men minst lika mycket en tidsskildring.

Annons Annons

Varför har du skrivit den här boken?
– Jag är uppvuxen i Umeå och hade flyttat året innan det här inträffade, och följde fallet med extra intresse. När den oväntade upplösningen kom ett år senare vändes saker upp och ner. Det har funnits i bakhuvudet sedan dess, jag har tänkt på det när jag varit i Umeå genom åren och känt att man borde göra något på det.

Han har inspirerats av andra som skrivit om brottsfall och kopplat dem till samtiden, som Peter Englunds Söndagsvägen och Gellert Tamas Lasermannen.

När Mattsson började läsa på om hösten -87 insåg han att det var en händelserik tid – från Ebbe Carlsson-affären till styckmordsrättegången och centerpartisten Sven-Olle Olssons Sjöbo som hade omröstning om att ta emot invandrare i kommunen. Det var strax före murens fall, och Sverigebilden började gunga, säger Pontus Mattsson.

– Det var Boforsskandalen och Stig Bergling rymde. Många skakade till och undrade över vilket Sverige man levt i. Nordiska författare tittade kritiskt på Sverige utifrån, på samma sätt som internationella journalister förfasas över gängvåldet i Sverige idag.

Samtidigt är förändringarna som skett sedan 80-talet slående.
– Diskussionen om Sverige som en moralisk stormakt eller inte känns totalt begravd; vi har ingen annan migrationspolitik än något annat land, ingen annan diskussion heller – nu bråkar Socialdemokraterna och Moderaterna om vems fel det är att vi haft en generös migrationspolitik. När det varit konsensus i den frågan i decennier.

Reaktionerna på omröstningen i Sjöbo (som röstade nej till att ta emot invandrare) var starkt negativa 1988, påminner Pontus Mattssons bok om.

– Idag är ju Sjöbo det normala, nästan. Sedan fanns det rasism i det också, men att göra som Sjöbo idag är ingenting konstigt.

Andra delar av samhället som totaltförvandlats handlar om alkoholtillstånd och medievärlden. 1987 hade Stenbecks TV3 landat och köpte sändningsrättigheter och värvade journalister framför näsan på SVT. Expressen gjorde reportage från ett höghus i Akalla som fått kabel-tv och där det rådde ”kanalkrock varje kväll”.

Hans tidigare två böcker, om Sverigedemokraterna, har varit ”spinoffer” från hans arbete som politisk reporter. Den här boken, skriven på somrar och kortare ledigheter, har ingen tydlig koppling utan är skriven på lust. Den var färdigskriven när Pontus Mattsson flyttade till London i höstas.

– Det är kul att få fördjupa sig ordentligt i något. Man får ett annat förhållningssätt till materialet, det är både enklare och svårare än radio- och tv-reportage.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler