Press Text anmält för förtal
Fem personer anställda vid FMV, Försvarets Matrielverk, har anmält VDn för Pressens Bild för förtal. De kräver att artiklar som fällts i en tryckfrihetsrättegång plockas bort från företagets dataarkiv Press Text. Detta vägrar Press Text att göra. De anser sig inte ha något ansvar för de texter som finns i databasen. Även de journalister som skrivit artiklarna kan bli åtalade för medhjälp till förtal.
Fem personer anställda vid FMV, Försvarets Matrielverk, har anmält VDn för Pressens Bild för förtal. De kräver att artiklar som fällts i en tryckfrihetsrättegång plockas bort från företagets dataarkiv Press Text. Detta vägrar Press Text att göra. De anser sig inte ha något ansvar för de texter som finns i databasen. Även de journalister som skrivit artiklarna kan bli åtalade för medhjälp till förtal.
Anmälan mot Press Text ställer många principiellt intressanta frågor och därför har de FMV-anställdas advokat begärt Journalistförbundets syn på konflikten med Pressens Bild AB.
– Pressens Bilds agerande är djupt upprörande. I värsta fall kan det leda till att den enskilde journalisten kan bli åtalad, säger Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet.
1996 publicerade Expressen ett antal artiklar som påstod att anställda vid FMV skulle ha gjort sig skyldiga till korruption. Artiklarna anmäldes, men friades i en tryckfrihetsrättegång.
Expressen publicerade även artiklar som påstod att en FMV-anställd skulle ha givit en vapenhandlare, som figurerade i utredningen kring mordet på Olof Palme, falskt alibi och att han skulle vara högerextremist och nazist. Expressen publicerade namn och bild på den FMV-anställde. Även detta ärende ledde till en tryckfrihetsrättegång. Expressen valde dock att göra upp i godo och betalade ut ett skadestånd till mannen och införde en rättelse.
Däremot blev Expressen på åtta punkter fällda för förtal för en artikel som påstod att en FMV-anställd skulle ha ljugit och inte sagt sanningen om prover som utförts på Jas-planet. Samtliga artiklar om de FMV-anställda finns genom prenumeration på Press Text tillgängliga på Internet, både fällda och friade texter.
Skadestånd i miljonklassen
När de FMV-anställda fick kännedom om att artiklarna var sökbara i databasen krävde de att texterna skulle tas bort. Press Text vägrade att göra detta. De anställda på FMV valde då att stämma Pressens Bild på skadestånd i miljonklassen.
– Jag tycker att det är bra att detta fall blir prövat. Det är ett problem som branschen måste ta på allvar. Jag förstår att folk reagerar om fällda artiklar fortfarande finns tillgängliga i en databas, säger Hans-Gunnar Axberger, tryckfrihetsexpert och jurist.
Pressens Bilds VD Håkan Kihlberg hänvisar till tryckfrihetsförordningen och att Press Texts lagring av artiklar skall jämställas med en bilaga till en periodisk tidskrift, att publiceringen i databasen är en och samma som den ursprungliga i papperstidningen Expressen. Därför anser de att frågan om förtal redan har behandlats av tingsrätten.
VDn: Vi repeterar bara vad som stått i tidningarna
– På uppdrag av tidningarna repeterar vi bara vad som stått i dem. Vi publicerar inte artiklar och har därför ingen ansvarig utgivare, säger Håkan Kihlberg.
Detta håller inte Jan Thörnhammar, de FMV-anställdas advokat, med om. Han anser att regeln om bilaga inte gäller eftersom den elektroniska publiceringen inte görs av Expressen, utan av ett fristående bolag och att det gått över fem år sedan artiklarna publicerades i tidningen.
– Om bilageregeln tillämpas skulle det få den absurda konsekvensen att Christina Jutterström många år efter att hon slutade på Expressen skulle bli ansvarig för verksamhet i ett förtag som hon aldrig har haft någon befattning hos, säger Jan Thörnhammar.
Kan bli åtalad igen
Trond Sefastsson, som undervisar i rättsjournalistik vid JMK i Stockholm, anser att om en artikel blivit fälld i en domstol och finns tillgänglig i en databas kan den ånyo bli angripen i en förtalsprocess. Förtal i tryckfrihetsbrott preskriberas efter ett tag. Men är en fälld text kontinuerligt tillgänglig genom en databas blir den aldrig avskriven. Brottet sker så att säga hela tiden.
– Den som låter en fälld text vara tillgänglig på detta sätt kan ånyo bli angripbar i en förtalsprocess, säger Trond Stefastsson.
De otydliga regler om vem som är ansvarig utgivare för en databas kan även leda till obehagliga överraskningar för journalister. Alla publikationer i Sverige har en ansvarig utgivare som tar konsekvenserna om tidningen tryckt något som kan leda till förtal.
– Men är publikationen fristående från den ursprungliga texten i papperstidningen är det i dagsläget fritt fram att åtala en journalist för medhjälp till förtal, säger Jan Thörnhammar och tillägger att det var av flera skäl han inte åtalade journalisterna. Men rättsligt finns det inget hinder.
Även Nils Jareborg, professor i straffrätt vid Uppsala universitet, utesluter inte att det skulle vara möjligt att åtala de journalister som skrivit den fällande artikeln för medhjälp till förtal. Men han anser att frågan måste utredas mera i detalj för att det skall kunna gå att ge ett definitivt svar.
– Har Press Text ingen ansvarig utgivare har advokaten möjlighet att anmäla den reporter som skrivit artikeln. Att han inte har gjort det beror troligtvis på att i svensk rättstradition drar man sig för att åtala skribenter, vilket är positivt och gynnar yttrandefriheten, säger Trond Stefastsson.
pj@sjf.se
Fotnot: Ett likande fall var uppe i Pressens opinionsnämnd förra året. Nämnden ansåg att en artikel som låg kvar på tidningens hemsida, och sökbar i tidningens databas, kunde jämföras med ett klipparkiv. Nämnden fann också att tillgängligheten på Internet inte betyder att det rör sig om en fortlöpande publicering.