Gå direkt till textinnehållet

Privata utlandsresor kan ge karantän utan lön på SR

I spåren av corona-viruset förändrar mediehusen nu både rutiner och restriktioner för sina anställda. På SR måste medarbetare som privat rest till riskområden stanna hemma utan lön. NWT har besöksförbud i mediehuset och hela Omni jobbar nu hemifrån. UPPDATERAD

Journalisten har tidigare berättat att Schibsted slopar karensdagen för sina anställda i spåren av det nya corona-viruset.

På onsdagsmorgonen beslutade även SR att slopa karensdagen, tvärt emot SVT som tog beslutet samma morgon att inte göra det.

Det visade sig dock spela mindre roll eftersom regeringen senare på dagen tog beslutet att karensdagen i sjukförsäkringen slopas.

Annons Annons

SVTs kommunikationschef Catarina Wilson berättar för Journalisten att de uppmanar sina medarbetare att, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma vid symptom på luftvägsinfektioner, även lindriga symptom.

– Medarbetare som har symptom ska prata med sin chef och den som kan arbeta hemma ska kunna göra det, säger Catarina Wilson.

Restriktionerna på SR innebär bland annat att medarbetare som har besökt högriskområden som fastställs av Folkhälsomyndigheten ska kontakta sin chef och därefter arbeta hemifrån under två veckor efter hemkomsten.

För tjänsteresor till riskområden krävs nu tillstånd från programdirektör eller motsvarande.

SR har också gått ut med intern information att de medarbetare som, efter 10 mars, väljer att resa privat till utpekade områden som UD avråder från, hamnar i karantän utan lön i två veckor.

– Ja, det stämmer. Om man trots de rekommendationer som finns från myndigheter väljer att resa så kommer man att behöva sitta i karantän när man kommer hem eftersom vi måste skydda verksamheten, säger presschefen Claes Bertilsson.

Det här kritiseras av journalistklubben som inte hann diskutera saken med ledningen innan den gick ut med informationen.

– Vår inställning är att om man är fullt frisk vid hemkomsten och kan arbeta så ska lön betalas ut och vi kommer driva de enskilda fall som dyker upp, om det är så att man inte får lön. Sen tror vi inte det kommer bli ett stort problem, säger Johanna Lindbladh Ahl, klubbordförande vid SR.

Under dagen har klubben haft möte med ledningen i ärendet. De hoppas nu att de lättar på den här skrivelsen framåt.

– Vi upplever att vi fick gehör, och vi får se om man lättar upp den här skrivelsen framåt. Medarbetare har ett enskilt ansvar och vi uppmanar alla att ta ett snack med chefen innan man åker till riskområden. Men vad händer om man har en dödssjuk mamma i Iran? Vi tycker man ska se det från fall till fall, menar Johanna Lindbladh Ahl.

På Nya Wermlands-Tidningen förbjuder man sedan i torsdags externa besökare på redaktionen.

– För det första är Värmland oproportionerligt drabbat i förhållande till befolkningsmängd. För det andra har vi en väldigt centraliserad verksamhet. Skulle vi få in smittan här äventyrar vi utgivningen inom hela vårt område, framför allt på printsidan. Då har vi 16 lokaltidningar som drabbas, inklusive NWT. Vi bedömer att vår samhällsfunktion är så viktig i ett sådant här läge att vi stoppar externa besök, säger vd Mats Muregård.

Personalen, både journalister och säljare, uppmanas också att i möjligaste mån göra intervjuer och säljsamtal via Skype eller telefon.

– Men vi har inte slutat åka ut och bevaka saker. Vi upprätthåller vår verksamhet.

Har ni några smittade i företaget?
– Inte än, vad vi vet.

Hur länge bedömer du att besöksförbudet kvarstår?
– Just nu vågar man inte säga någonting, men så länge vi har en tillväxt av smittade i Värmland kommer vi att upprätthålla det här, säger Mats Muregård.

Personal som varit på utlandssemestrar eller känner sig lite krassliga ombeds jobba hemifrån, enligt Muregård.

Vid Bonnier News har man under morgonen skickat ut information till  medarbetarna att man rekommenderar arbete hemifrån om man tillhör riskgrupp och/eller känner sig "lite krasslig". 

– Det vill säga om man har en lindrigare luftvägsinfektion men ändå känner sig arbetsför. Vi vill som arbetsgivare i möjligaste mån säkerställa god arbetsmiljö för alla medarbetare och är generösa med hemarbete om så krävs, säger Paulina Holm, HR-chef.

I övrigt har BN generellt stopp för utlandsresor i tjänst och avråder medarbetare från privata utlandsresor. De har också tills vidare ställt in alla egna interna och externa möten och evenemang med mer än 500 deltagare.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski skriver på Twitter att de nu successivt kommer övergå till distansarbete för en större grupp medarbetare.

Journalisten har sökt Schibsted som hela onsdagen satt i möten med anledning av coronasmittan.

På onsdagen flyttade också hela nyhetssajten Omni sin redaktion till medarbetarnas hem.

”Förra veckan hade Omni 10 miljoner sidvisningar bara på våra Corona-artiklar och ungefär 30 miljoner sidvisningar totalt. Så vi har ett viktigt uppdrag att fortsätta leverera på. Nu är vi organiserade för att kunna göra det och har förhoppningsvis samtidigt bidragit något till att minska riskerna för samhällsspridning genom hemarbete”, skriver Omni.

Klas Granström
Hanna Lundquist

Fler avsnitt