Gå direkt till textinnehållet

Processtopp på UR efter kritiken

Utbildningsradion inför ett kortvarigt stopp i omorganisationsprocessen för att analysera situationen. Det beskedet lämnade VD Christel Tholse Willers på måndagen.

Efter producenternas och projektledarnas öppna kritik mot Utbildningsradions VD Christel Tholse Willers i ett brev på URs intranät har hon nu beslutat att införa ett tillfälligt stopp i den pågående processen med företagets omorganisation.

Under ett välbesökt extrainsatt personalmöte, ett ”dialogmöte”, på måndagen meddelade Christel Tholse Willers att ledningen nu ska analysera vad som inte fungerar och att konkreta åtgärder kommer att presenteras i slutet av veckan.

– Nu gör vi ett processtopp. Det betyder inte att allting stannar. Alla produktioner fortsätter, alla jobbar på. Men sett ur ett organisatoriskt perspektiv, så har vi fått så pass många propåer, feedback, indata, som gör att vi behöver göra en ordentlig analys. Givet det som har kommit till oss under vägs, fram till i dag, så behöver vi göra en snabb analys och några första konkreta åtgärder. Och de ska jag leverera på fredag, säger Christel Tholse Willers till Journalisten.

– Det som är viktigt att framhålla är att detta är en annan typ av förändring än de jag har varit med om tidigare, där någon ritar hur det ska vara och sedan implementerar vi. Här har vi försökt att designa tillsammans en första prototyp av hur man skulle kunna jobba. Därefter stannar man, analyserar och riktar om. Det handlar inte om att backa, utan att rikta om. Några konkreta åtgärder behövs nu.

Vad tror du att det kommer att handla om för åtgärder?
– Jag vill inte föregå analysen. Men tydligt är att vi behöver hitta varandra i processen när det gäller framtagandet av program.

Efter Journalistens granskning av URs omorganisation som publicerades i förra veckan har den interna kritiken växt, och ledde fram till det öppna brevet från producenter och projektledare, som publicerades på URs intranät. Christel Tholse Willers anser att den kritiken som hon fått höra är bra och nödvändig för den fortsatta processen.

– Artikeln i Journalisten visade på perspektiv som jag ser som feedback, den tar vi in och tar till oss. Men jag har löpande fått information från medarbetare om saker vi behöver skruva på i den transformation vi är inne i.

– Jag har pratat med många medarbetare de senaste dagarna. Jag hade redan fått sagt till mig mycket av det som stod i det öppna brevet. Det jag fokuserade på i de samtalen var att man uppfattat att jag förminskat och bagatelliserat åsikter, och det var naturligtvis inte min avsikt i den kommentaren jag gav till artikeln i Journalisten. Det var fullständigt nödvändigt för mig att be om ursäkt för, säger Christel Tholse Willers.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret