Protester och AI-Dawit när Pressfrihetens dag firade 30 år
Pressfriheten och yttrandefriheten manifesterades på flera platser i Stockholm på onsdagen. Demonstrationer hölls utanför Turkiets och Rysslands ambassader där flera talare fördömde autokratiska ledares angrepp på pressfriheten.
I Stockholm arrangerades en eftermiddag för pressfriheten på Stadsgårdsterminalen, av Medieinstitutet Fojo tillsammans med Reportrar utan gränser, Tidningsutgivarna, Svenska Journalistförbundet, Publicistklubben, Utgivarna, Svenska Unescorådet och Sveriges Tidskrifter.
Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg inledde med att beklaga att demokratin backar globalt.
– Vi måste samla oss, som vi gör här idag. Mobilisera mod, envishet, hopp, sade Kersti Forsberg.
En rad programpunkter och talare fanns på programmet.
– Vi har 200 anmälda deltagare, jätteroligt med så stort intresse, säger Annika Hamrud, projektledare för Fojos arbete mot hot och hat.
Manifestation vid Turkiets ambassad. Till vänster Kurdo Baksi. Exiljournalisten Bülent Kenes, som begärts utlämnad av Erdogan, var en av talarna. Foto: Julia Nilsson
Nära Turkiets ambassad i Stockholm hölls en manifestation klockan 11.30 för pressfrihet och yttrandefrihet. Turkiet går till val den 14 maj och är ett av de länder i världen som håller flest journalister fängslade.
Flera av talarna återkom till Turkiets påverkan på pressfriheten även utanför landets gränser. Inte minst Erdogans försök att pressa Sverige att lämna ut exiljournalister för att godkänna en svensk Natoansökan. Bülent Kenes är en av journalisterna på Erdogans lista, i sitt tal sade han:
– Jag är tacksam för att tala för dem som inte kan. Om de hade haft sina rättigheter hade jag inte stått här. Journalister i den fria världen bör höja sina röster för att stötta sina förtryckta kollegor. Pressfrihet är en mänsklig rättighet.
Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer vände sig i sitt tal till Turkiets ambassadör i Sverige:
– Grattis! Turkiet har nu sämre pressfrihet än Ryssland och är ett av världens sämsta länder för pressfrihet.
Han hänvisade till pressfrihetsindexet som publicerades idag där Turkiet halkat ner 16 platser till plats 165 av 180 länder.
Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Anders Q Björkman sade i sitt tal:
– Att försvara det fria ordet i andra länder – som i Turkiet, där det är hårt trängt – är att också försvara det här i Sverige. Pressfrihetens dag är ett tillfälle att minnas att censur inte följer snäva landsgränser.
(I SvD finns hela hans tal publicerat: Tänk om Rosenbad godkänt den här texten.)
– Journalister, kurder, oppositionella kastas i fängelse utan anledning i Turkiet. Jag håller andan inför valet den 14 maj, sade Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson i sitt tal.
Även Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson, DNs kulturchef Björn Wiman och Svenska Pens Elisabeth Löfgren höll tal.
Initiativtagare var Kurdo Baksi och medarrangörer var Sveriges författarförbund, Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.
Den ukrainska journalisten Olena Yurchenko utanför ryska ambassaden. Foto: Hanna Lundquist
Ett stenkast från den ryska ambassaden i Stockholm, på Fria Ukrainas plats, hölls vid lunchtid den 53e manifestationen mot Rysslands invasion, idag helt tillägnad pressfriheten.
Författaren och journalisten Lisa Bjurwald, aktuell med en bok om de ukrainska kvinnorna i kriget, vill att mer ljus riktas mot ”de giftiga ord som sprids från Ryssland under journalistisk täckmantel” – journalisterna på ryska statskontrollerade medier vars propaganda och uppvigling berett väg för de ryska krigsbrotten i Ukraina, framhöll Bjurwald.
Den ukrainska journalisten Olena Yurchenko (bilden) berättade hur hon och hennes familj tvingats fly rysk aggression två gånger; först från Krim, och i fjol från Kiev.
– Jag är en flykting, men jag är också en ukrainsk journalist. Ryssland dödar journalister i Ukraina, fängslar journalister och använder lögner och propaganda, sade Olena Yurchenko.
Pressbyrån uppmärksammar Pressfrihetens dag genom att erbjuda tidningar för halva priset, delar av intäkterna går till Reportrar utan gränser.
Med hjälp av AI-teknik i kombination med tidigare publicerade, och ett antal censurerade artiklar signerade Dawit Isaak, har man också återskapat hans journalistiska röst i en artikel för att uppmärksamma vikten av pressfrihet. Artikeln är framtagen i samråd med Dawit Isaaks familj.
Texten publicerades även i Expressen, där biträdande chefredaktören Karin Olsson i en kommentar skriver: ”Det är onekligen en sorglig ironi att vi i dag med artificiell intelligens kan producera ett närmast oändligt antal artiklar och böcker, samtidigt som pressfriheten globalt är på tillbakagång. 568 journalister och medieanställda sitter just nu i fängelse runtom i världen. Sedan januari har sex stycken dödats.”
Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver i en blogg med anledning av dagen:
”…i tider av kris och oro är det särskilt viktigt att komma ihåg hur avgörande tillgången till fri och trovärdig information faktiskt är. I Sverige har vi långa och starka pressfrihetstraditioner, men i många länder ser det inte ut så. Vi får därför aldrig ta mediefriheten för given. Efterfrågan på fri rapportering är stark. Det fick vi på Sveriges Radio ett tydligt bevis för vid den ryska invasionen i februari förra året, när så många som en halv miljon helt nya lyssnare sökte sig till vår liverapportering. Och detta i ett land med 10 miljoner invånare.”
NWT Medias förstasida under onsdagen.
En svart förstasida med texten ”Håll käften!” Det möts NWT Medias prenumeranter av idag, detta för att uppmärksamma pressfrihetens dag.
”Vi kan inte ta en fri, oberoende press för given i Sverige. Den behöver kämpas för. Och är det någon gång man behöver ta i lite extra så är det på Pressfrihetens dag. Jag hoppas att åtminstone någon sätter kaffet i halsen innan de läser det finstilta längst ner på sidan”, säger marknadschef Caroline Englund och berättar att mediehusets kundservice är förberedda på eventuell läsarstorm.
Annika Heldt
Hanna Lundquist
Julia Nilsson