Gå direkt till textinnehållet

Råd till journalister som blir hotade

Hur bör hotade journalister agera? Journalisten Stieg Larsson ger konkreta råd i boken ”Att överleva deadline”, utgiven av SJF.Journalister som bevakar nazister kan räkna med att bli hotade. I fredags genomfördes en rättegång mot nazister som hotat reportern Anders G Karlsson och fotografen Christer Järeslätt från Kvällsposten.

Hur bör hotade journalister agera? Journalisten Stieg Larsson ger konkreta råd i boken ”Att överleva deadline”, utgiven av SJF.

Journalister som bevakar nazister kan räkna med att bli hotade. I fredags genomfördes en rättegång mot nazister som hotat reportern Anders G Karlsson och fotografen Christer Järeslätt från Kvällsposten.

– Vi var i Ljungbyhed för att skriva om nazister som hotat folk i samhället, berättar Anders G Karlsson. På en väg stoppades vi av nazister som kom rusande mot vår bil med en yxa. Vi lyckades precis hinna undan, det var väldigt otäckt.

Dagen efter ringde en nazistledare till Anders G Karlsson och utsatte honom för ytterligare hot.

Inför rättegången i Hässleholm hade han bett kollegorna komma.

– Det kom tio journalister till rätten men bara tre nazister. Det var skönt att kollegorna var där, det kändes som en styrkedemonstration, säger Anders G Karlsson.

Svenska Journalistförbundet har i dagarna gett ut en bok om hot mot journalister, skriven av Stieg Larsson på tidningen Expo.

Där berättas bland annat om situationen för Kurdo Baksi, en av Sveriges mest utsatta journalister. Under en stor del av året får Kurdo Baksi hotelser varje dag.

Ofta måste poliser vara närvarande när han ska hålla föredrag och ibland kan han av säkerhetsskäl inte övernatta i sin bostad.

En fråga som diskuteras i ”Att överleva deadline” är huruvida journalister bör offentliggöra hot de utsätts för. I allmänhet sinar hoten om de utåt sett ignoreras.

Å andra sidan kan offentlighet göra att polisens intresse för fallet ökar. En risk med att tala öppet om hoten är att förövarna upplever att de lyckats.

Stieg Larsson betonar att även om ytterst få hot mot svenska journalister sätts i verket finns all anledning att vara vaksam.

Om syndikalisten Björn Söderberg informerats om hotbilden kring honom hade han troligen varit i livet idag.

”Från facklig sida finns därför orsak att ställa kravet direkt till polisen att när medlemmar i förbundet utsätts för nazistisk kartläggning (…) så ska polisen omedelbart meddela detta till vederbörande”, skriver Stieg Larsson.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler