Gå direkt till textinnehållet

Rapport osakligt om ränterabatter

Rapport jämförde bolån från svenska byggföretag och de subprimelån i USA som startade bolånekrisen. Det var osakligt och missvisande, slår Granskningsnämnden fast.

Rapport klandras för att i ett reportage i november ha jämfört svenska byggföretags bolån med de amerikanska subprimelån som inledde bolånekrisen i USA. Osakligt och missvisande, är Granskningsnämndens dom.

Inslaget som klandras handlade om hur svenska byggföretag erbjöd köpare av svårsålda hus en treårig ränterabatt på sina bolån. I påannonseringen sades att "liknande lån startade finanskrisen i USA". I reportaget ställdes också frågan till ett byggföretag om det inte var en form av subprimelån.

Enligt det företag som anmälde inslaget, Järntorget, är jämförelsen irrelevant, eftersom de amerikanska subprimelånen gavs till icke-kreditvärdiga bostadsköpare i USA, och detta som följd av ett regeringsbeslut under Clintonadministrationen. I Sverige görs kreditprövning av köparna. En annan avgörande skillnad är att lånen i Sverige är personliga, de följer inte huset. Den enda likheten var själva ränterabatten. Järntorget framhöll att inslaget fått till följd att deras verksamhet blivit ifrågasatt av kunder.

Annons Annons

SVT bestred anklagelserna om osaklighet, och menade att det var relevant att ifrågasätta nya bolåneformer utifrån kända exempel på risker.

Granskningsnämnden för radio- och TV tyckte att jämförelsen som Rapport gjorde i inslaget var alltför långtgående, missvisande och inslaget var därför inte sakligt.

Fler avsnitt
Fler videos