Gå direkt till textinnehållet

Rapporteringen om USA-valet var balanserad

Svenska mediers bevakning av presidentvalet i USA var betydligt mindre i omfattning än bevakningen av EU-valet 2019 och riksdagsvalet 2018. Rapporteringen var dessutom ”närmast perfekt balanserad”. Det visar en ny undersökning från Institutet för Mediestudier.

Bengt Johansson, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, är ansvarig för studien ”Kampen om Vita huset” som i dag presenteras av Institutet för Mediestudier. Undersökningens resultat kan möjligen vara överraskande för vissa, eftersom svenska medier har fått kritik för omfattningen av och innehållet i bevakningen av USA-valet. Bland annat visar studien:

USA-valet fick inte ens en tredjedel så stor nyhetsuppmärksamhet som förra riksdagsvalet 2018. Jämfört med EU-valet 2019 är skillnaden mindre, men EU-valbevakningen är ändå nästan en tredjedel så stor.

– Även om USA är en världsmakt måste nog rangordningen av de tre valens bevakning ses som rimlig, eftersom de två val vi jämför med påverkar svenskarna direkt, kommenterar professor Bengt Johansson.

Annons Annons

Undersökningen visar också att rapporteringen var närmast perfekt balanserad när balansen mäts på det sätt som svensk valrörelsebevakning normalt utvärderas, nämligen med det så kallade AB-indexet från de medievalstudier som gjorts vid Göteborgs universitet sedan valet 1979.

Donald Trump förekom dubbelt så ofta som Joe Biden i rapporteringen, vilket delvis kan förklaras med att den som har makten alltid får mer uppmärksamhet. Därtill kommer sannolikt Trumps ibland normbrytande beteende som också ger mycket uppmärksamhet.

– Det Trump vinner i uppmärksamhet förlorar han i att bevakningen av honom är mer kritisk, konstaterar professor Bengt Johansson.

Fler avsnitt