Rasism och kvinnoförakt i diskussionsforum på Internet: Aftonbladet skärper policyn
Debattörer skälldes för “blatteluder” och invandrarkillar buntades ihop som “apor” och “primitiva svin” när Södertälje-målet togs upp i Aftonbladets diskussionsforum på Internet.— Sånt ska vi inte publicera i någon form, säger chefredaktör Torbjörn Larsson, som nu tänker strama upp policyn.
Debattörer skälldes för “blatteluder” och invandrarkillar buntades ihop som “apor” och “primitiva svin” när Södertälje-målet togs upp i Aftonbladets diskussionsforum på Internet.
— Sånt ska vi inte publicera i någon form, säger chefredaktör Torbjörn Larsson, som nu tänker strama upp policyn.
Får en full flicka skylla sig själv?
Frågan i Aftonbladets Tyck-till-forum blev en succé vad gäller antalet svarsinlägg. Men också en pressetisk tankeställare för redaktionen.
Sedan i våras satsar tidningen hårt på interaktivitet på Internet. Här finns den snabba chatten “Öppen kanal”, där inläggen skrivs in direkt utan förhandsgranskning, och “Aftonbladet — tyck till”, ett diskussionsforum där inlägg i olika aktuella ämnen publiceras efter redaktionell genomgång.
I chatten haglar invektiv och beskyllningar, men inläggen försvinner snabbt när diskussionen går vidare. I tyck-till ligger inläggen kvar tills redaktionen bedömer att diskussionen stagnerat. Då tas frågan och inläggen bort.
I Aftonbladet Kvinnas tyck-till-mapp fanns i mitten av förra veckan fyra ämnen. Ett av dem handlade om kvinnors rättstrygghet och utgick från det s k Södertäljemålet, där tre män fälldes för gruppvåldtäkt i HD efter att ha friats i hovrätten. Den debatten hade 305 inlägg, de andra runt 20 vardera.
— Jag tror inte att någon fråga har väckt så stor debatt sedan vi startade, säger Internetredaktionens chef Otto Sjöberg.
Rasistiska åsikter
De flesta inlägg skulle passera en vanlig insändarredaktions granskning utan problem, men här förekommer också uttalat rasistiska och kvinnofientliga åsikter. Kvinnliga debattörer kallas för “fittluder” och “blatteluder”, invandrarkillar dras över en kam som djuriska och smutsiga. “Ge mig fem minuter vid makten så ska vi rensa ut” skriver en debattör, en annan radar upp “fakta” som att “svenska tjejer ställer upp frivilligt på gang bang med svartskallar”.
Gallrar en del
Redaktionen gallrar en hel del inlägg som skickas till tidningens diskussionsfora, men hittills har “tröskeln” för åsikter varit lägre än i traditionella medier, berättar Otto Sjöberg:
— Tvåvägskommunikationen är en av Internets stora fördelar. Möjligheten för mottagarna att reagera ger en ny dimension. Nackdelen är att påhopp eller intoleranta åsikter lättare kommer till allmänhetens beskådan. Jag tycker fördelarna överväger, men i ljuset av den här erfarenheten är det möjligt att vi ska vara något restriktivare.
Var går gränsen för vad ni kan ta in?
— Det är svårt att säga generellt. Det beror på sammanhanget, hur inlägget är formulerat och hur debatten går i stort, säger Otto Sjöberg.
Aftonbladet-etik på nätet
Aftonbladets chefredaktör Thorbjörn Larsson vill tillämpa samma etiska principer på Internet som i papperstidningen. På den redaktionella sidan är det enkelt, problemen uppstår när allmänheten skriver.
— Interaktiviteten leder till att vissa inlägg går direkt ut samtidigt som de når redaktionen. Men när inlägg arkiveras eller lagras ska vi ta samma publicistiska hänsyn som vi gör i övrigt.
I debatten om Södertäljemålet förekommer rasistiska åsikter och öknamn.
— Sånt ska vi inte publicera i någon form. Vad som hände var att den här frågeställningen gav väldigt många reaktioner, en del sådana som vi inte skulle tryckt i tidningen. Då ska de heller inte publiceras på Internet. Efter genomgång kommer vi att formulera en tydlig policy för detta, säger Thorbjörn Larsson.
Som anslagstavla på Ica
Pressombudsman Pär-Arne Jigenius anser att dagstidningar som är med i Tidningsutgivarna och har skrivit under de pressetiska spelreglerna ska följa samma regler och principer oavsett om materialet publiceras i tryckt form eller på Internet.
— Numera finns också möjlighet att anmäla en ansvarig utgivare även för Internetmaterialet, säger han.
När det saknas praktisk möjlighet att förhandsgranska, exempelvis vid chatting, har tidningen i stället en renhållningsfunktion.
— Jag liknar det vid en anslagstavla i en Konsum- eller Ica-butik. Handlaren är ansvarig för att gallra om där förekommer rasistiska påhopp och liknande, men man kan inte begära att han ska stå på pass dag ut och dag in, säger Pär-Arne Jigenius.