Gå direkt till textinnehållet

Realtid-reportern om stämningen: ”Absurt”

UPPDATERAD. Realtid och två reportrar på tidningen stäms efter en granskning av den svenska finansmannen Svante Kumlin. Såväl tidningen som en rad tunga organisationer fördömer stämningen som ett sätt att hota medier till tystnad.

Journalisten berättade redan i oktober om Realtids granskning av den svenska finansmannen Svante Kumlin. 

Det hela började med att Realtids reportrar Per Agerman och Annelie Östlund kom över dokument gällande Kumlin, som hade hade anlitat en ledande investeringsbank för att ta in 6 miljarder kronor inför en nära förestående börsnotering.

Sedan kom hot om stämning från finansmannens advokater i London. Trots detta har tidningen mellan 29 september och 13 november publicerat tio artiklar i ämnet. 

Annons Annons

Nu har alltså en stämningsansökan lämnats in till en domstol i London, mot Realtids chefredaktör och två reportrar på tidningen.

Realtids chefredaktör Camilla Jonsson uppger till Journalisten att en stämning där man försöker runda det grundlagsfästa svenska utgivaransvaret inte är acceptabelt. 

– Det enda rimliga är att publiceringarna prövas i Sverige med mig som ansvarig utgivare, säger hon.

Camilla Jonsson berättar också att det är oklart exakt vilket belopp de stäms på, men i dokumenten indikerar finansmannens advokater förluster i hundramiljonersklassen. 

För Annelie Östlund är det är tredje gången någon av de artiklar hon ligger bakom hotas av stämning, bara det senaste året.

Hon kallar det är ”absurt” att de som skriver för en svensk tidning, för svenska läsare, och lyder under svenska pressetiska lagar, stäms i brittisk domstol.

– Om jag som journalist kan stämmas i andra länder innebär det att jag teoretiskt sett måste hålla koll på, inte bara svenska pressetiska lagar och regler, utan även andra länders lagar och regler. Vad händer om dessa står i motsats till varandra på olika punkter? säger Annelie Östlund till Journalisten. 

I Storbritannien kallas förfarandet ofta för SLAPP (strategic lawsuit against public participation) och har blivit allt vanligare. Det vill säga att man hotar med – eller genomför stämningar – för att få medier att dra tillbaka artiklar.

Så sent som i november krävde Civil Rights Defenders, Reportrar utan gränser och Journalistförbundet i Sverige tillsammans med 80 andra organisationer att EU stoppar missbruk av juridiska metoder för att hindra journalister.  

Kritiken mot stämningen har inte heller låtit vänta på sig den här gången. 

Realtid får stöd av en rad internationella organisationer som Reportrar utan gränser och European Center For Press Freedom. De kallar stämningen för ett missbruk av juridiken för att skrämma tidningen och tysta journalistiken.

Efter Realtids publiceringar har även den norska finanstidningen Dagens Naeringsliv gjort en egen undersökning av Svante Kumlins företag. Också de har nu kontaktats med liknande hot som de som riktats mot Realtid, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.  

I Expressen skriver också Publicistklubben, Journalistförbundet, RSF och Svenska PEN att förfarandet är ett hot mot pressfriheten. 

Svante Kumlin skriver i ett mejl till Journalisten att Realtid "attackerat" hans rykte och företag vilket har skadat affärsrelationer och orsakat betydande ekonomiska förluster.

Han anser inte att det här är frågan om en attack på medier eller en fråga om någon begränsning av pressfriheten.

Fotnot: I en tidig version av den här artikeln uppgav vi att RSF uppskattar stämningsbeloppet till cirka 14 miljoner euro. Realtids chefredaktör uppger att det fortfarande är oklart, men att finansmanenn hävdar förluster i hundramiljonersklassen.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler