Gå direkt till textinnehållet

Realtid-reportrar hotades med fängelsestraff om de publicerade

När Realtid kontaktade en svensk finansman som de granskar kom det få svar. I stället kom det flera mejl från en advokatbyrå i London med hot om stämning för förtal – om de publicerar någonting överhuvud taget som handlar om finansmannen.

I en krönika på Realtid skriver chefredaktören Camilla Jonsson om arbetet med publiceringarna. I stället för en ansvarskrävande intervju landade det flera mejl från advokatfirmor med hot om stämning, om de skrev en enda rad om saken.

Det hela började med att Realtids reportrar Per Agerman och Annelie Östlund kom över dokument gällande en svensk finansman som hade anlitat en ledande investeringsbank för att ta in 6 miljarder kronor inför en nära förestående börsnotering.

Efter att reportrarna hade samlat ihop materialet kontaktade de finansmannen med sina frågor. 

Annons Annons

– Först svarade han kortfattat och när de ville ställa ytterligare frågor så sa han bara att min advokat kommer att svara er. Sen gick det ett par timmar innan det kom ett första mejl från hans advokater, om att vi inte fick kontakta honom över huvudtaget, eller skriva någonting. Om vi inte gjorde som advokaten sa så hotade han med att stämma oss för förtal. Sen kom det ett gäng mejl till med ungefär samma innehåll, säger Camilla Jonsson till Journalisten.

Realtid har svarat på mejlen från advokaterna och körde ut sina första två publiceringar i fredags. Ytterligare en artikel publicerades igår. 

– Som utgivare så var det ett väldigt lätt beslut när jag gick igenom materialet eftersom det inte fanns något konstigt eller något som var oklart, allt är väl dokumenterat. Men när det gäller advokathotet funderar man såklart på vad som kan hända och hur allvarligt det kan bli. De kan inte skrämma oss till att vara tysta här, det finns inget förtal i detta. Det är en helt vanlig granskning där vi redogör för fakta.

–  Och det kommer fortsätta. Det finns mycket att berätta, fortsätter Camilla Jonsson.

Redaktionen har nu också konsulterat experter och advokater på området men inte anlitat något eget ombud. Det vill man vänta med och se hur det blir med en eventuell förtalsprocess först. 

– Det känns mest som att de försöker skrämma oss till tystnad, vilket är en otroligt tråkig utveckling.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, inte på det här sättet. Men det är klart att folk hör av sig och inte gillar det vi har skrivit och påpekar det. Vid något tillfälle har det framförts att man ska ”vidta åtgärder” men inte mer. Ser man internationellt börjar det här bli vanligare, det kallas för ”slap”, att man hotar journalisten med stämning, det har blivit väldigt mycket vanligare, säger Camilla Jonsson. 

Just inom finansbranschen då?

– Nej, generellt. Det man ska ha klart för sig här är att vi redogör bara för fakta, och den här personens och hans bolags historik. Ingenstans kallar vi honom kriminell eller liknande anklagelser. Vi redogör främst för bolagsstrukturer. Men advokaten menar att bara vi skriver om hans företag, eller honom, så skulle det vara att likställa med förtal. 

Märker du av en ökad aggresivitet och ovilja att bli granskad i er bransch?

– Jag har jobbat länge med ekonomi och näringslivsbevakning och det är klart att när det blir stora granskningar så anser inte alla att det är roligt när saker kommer upp i ljuset. Men om det har ökat vet jag inte. Men just att man blir kontaktad av advokat har jag aldrig varit med om.

Har det blivit svårare att få intervjuer för er?

– Nej det tycker jag inte heller. De börsnoterade bolagen och företrädarna har sina tysta perioder inför varje kvartalsrapport, men så har det alltid varit. Jag tycker nog att de stora bolagen är relativt lätta att få till intervjuer med. 

Annelie Östlund är en av reportrarna bakom granskningen. Hon berättar att det är tredje gången någon av de artiklar hon ligger bakom hotas av stämning bara det senaste året.
 
Det här är dock första gången hon hotas av stämning personligen.
 
–  Det som har hänt den här gången är exceptionellt, men jag har hört om fall på andra tidningar också. Att stämma journalister som skriver för en tidning med ansvarig utgivare, går inte i Sverige. Därför vill man ta det här fallet utomlands, där man kan ge sig på mig och min kollega Per Agerman personligen, säger Annelie Östlund.
 
I det här fallet har man alltså hotat ansvarig utgivare samt de enskilda reportrarna om stämning både i Storbritannien och Monaco.
 
– Advokaterna från Monaco har klargjort för oss att detta kan vara ett brott i Monaco, med risk för fängelsestraff på upp till ett år, utöver höga skadestånd.
 
Känner du dig rädd att det skulle kunna leda till något?
 
– Jag är medveten om att en process skulle vara dyr utomlands. Samtidigt så väljer jag ändå att vara med på det här, vi hade en diskussion allihopa på redaktionen. Oavsett hur det känns så var tanken på att inte publicera och be om ursäkt omöjlig.

Journalisten söker finansmannen. 

Fler avsnitt