Gå direkt till textinnehållet

”Regimen saknar förståelse för pressens roll”

På söndag är det ett år sedan journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye greps i Etiopien. Förhållandena i Kalityfängelset är svåra, men de mår efter omständigheterna bra, enligt Reportrar utan gränsers ordförande Lotta Schüllerqvist.

Hur ser du på svenskarnas situation?

– Utifrån vad jag har hört är det naturligtvis först och främst en förfärlig situation. Dels eftersom de helt orättfärdigt har dömts för att ha försökt göra sitt jobb, i en rättsprocess som inte alls uppfyller våra krav på rättssäkerhet. Dels är fängelset där de sitter en förfärlig plats att befinna sig på, med enormt många fångar på väldigt små ytor. Från början sov de på golvet, sedan på madrasser, nu har de äntligen fått varsin säng.

Persson och Schibbye får egen mat via den svenska ambassaden, och träffar ambassadspersonal varje vecka. De behandlas också med viss respekt i fängelset, enligt uppgifter till Lotta Schüllerqvist.

Annons Annons

Deras anhöriga har besökt dem regelbundet och kunnat göra det tack vare Reportrar utan gränsers och Journalistförbundets insamlingskassa för svenskarna. Runt 1,5 miljoner kronor har hittills samlats in, som främst gått till att täcka advokatkostnader och de anhörigas besöksresor. I dag finns ca 300 000 kvar i fonden.

– Det har betytt enormt mycket för dem och deras anhöriga. Jag tror också att det är viktigt att de vet att de inte glöms bort i Sverige, att frågan lever här, säger Lotta Schüllerqvist.

Hon vill inte spekulera i när de skulle kunna släppas fria.

– Det är omöjligt att veta. Den tysta diplomatin pågår, vi vet inget, nästan ingen vet något.

Igår dömdes ytterligare sex journalister i Etiopien för terrorbrott, flera på samma åtalspunkter som Johan Persson och Martin Schibbye. Flera riskerar livstids fängelse.

– Den här domen visar att det inte var något hugskott att gripa svenskarna. Den visar att regimen inte tolererar någon kritisk granskning över huvud taget, den saknar förståelse för pressens roll.

De svenska journalisterna åtalades för terroristbrott och olaglig inresa i landet och dömdes i vintras till elva års fängelse.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler