Regimkritisk kinesisk journalist utvisas från Danmark – söker fristad i Sverige
Enligt en ny kinesisk lag kan stöd för taiwanesisk självständighet straffas med döden. Journalisten Liu Dongling fruktar att hon kan drabbas av lagen om hon tvingas återvända till Kina.
Journalisten Liu Dongling flydde Kina 2018 efter att hennes då nioårige son nekades utbildning. Thailand blev hennes första anhalt. Samtidigt började hon som medarbetare på den regimkritiska kinisiska webbsajten Boxun News.
– I Thailand hjälpte jag vänner i Kina att försvara sina rättigheter och började skriva för Boxun, säger Liu Dongling via tolk.
Så småningom förstod hon att hon inte var i säkerhet i Thailand – landet där den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai 2015 kidnappades och fördes till fängelse i Kina. Efter att ha telefontrakasserats av en kinesisk åklagare lyckades Liu Dongling 2022 få visum till Danmark tillsammans med sin son. I Danmark sökte hon sedan uppehållstillstånd, men fick avslag.
– Just nu försöker människorättsgrupper stoppa min utvisning från Danmark, säger hon.
I juni tog hon sig vidare till Sverige. Hon är övertygad om att hon kommer att torteras eller till och med dömas till döden om hon måste återvända till Kina.
– Jag flydde till Sverige av rädsla för mitt liv. Kina har precis infört en ny lag där stöd för taiwanesisk självständighet, vilket vår organisation öppet har stöttat, kan straffas med avrättning.
Boxun News brukar anställa dissidenter och flyktingar från Kina i Thailand, eftersom landet inte har censur. Dessutom är levnadskostnaderna är inte så höga i Thailand. Liu Dongling var en av de som anställdes. Hon arbetade som redaktör på Boxuns nyhetsplatser, säger Boxun News chefredaktör Watson Meng till Journalisten.
– Kinesiska myndigheter kan arrestera Liu Dongling eller förhöra henne ifall hon återvänder till Kina. De kinesiska myndigheterna kan använda hennes arbete på Boxun News för att hämnas på henne för andra aktiviteter i Kina, säger Watson Meng.
Flera personer har engagerat sig för Liu Dongling. En av dem är historikern Angela Gui, dotter till samvetsfången Gui Minhai.
– Det är vid det här laget välkänt att pressfrihetsförsvarare utsätts för tortyr och andra kränkningar i kinesiska fängelser. Danmark är enligt internationell rätt skyldigt att inte skicka tillbaka personer som riskerar sådan behandling, säger Angela Gui.
Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, följer den allt mer försämrade press- och yttrandefriheten i Kina.
– Vi brukar kalla Kina för världens största fängelse för journalister. Det finns ingen oberoende media i landet, som är världsmästare på internetcensur. Att den kommunistiska diktaturen är så aggressiv mot oberoende medier beror på att den styrande eliten vet att deras dagar vore räknade om det fanns medier som kunde publicera nyheter om korruption och vanstyre, säger Erik Larsson.
Kina ligger på plats 172 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Enligt Reportrar utan gränser motarbetar landet även pressfrihet på en global nivå. Utländska korrespondenter i Kina har de senaste åren trakasserats av myndigheterna och de som rapporterat kritiskt om Kina i andra länder har drabbats av näthat.
KURDO BAKSI
redaktionen@journalisten.se