Gå direkt till textinnehållet

Regionala sändningar kan kortas

SVT satsar på 40 fler journalister i de regionala nyhetssändningarna bland annat runt storstadsområdena. Men samtidigt ökar arbetsbördan och det förs nu en intern diskussion på SVT om att korta de regionala kvällsändningarna från femton till tio minuter. I stället vill man satsa mer resurser på morgonsändningar och online.

I Norrland har förändringarna lett till starka protester i bland annat Sundsvall och Luleå. Nordnytt i Luleå och Värmlandsnytt i Karlstad förlorar tillsammans 18 tjänster enligt förslaget från SVTs ledning. De flesta är tekniktjänster kopplade till sändningar som flyttas till andra orter, men även journalister drabbas av de lokala nedskärningarna. Mittnytt förlorar sex tjänster.

Men totalt innebär förslaget en förstärkning av de regionala nyheterna på SVT, åtminstone i storstadsregionerna.
– Det här är inte ett sparpaket utan en journalistisk manifestation. De regionala nyhetsstationerna får totalt nästan 40 fler journalister och 30 färre som arbetar med rena sändningsuppgifter. Sju av journalisttjänsterna är nya resurser, säger SVTs nyhetsdivisionschef Olov Carlsson.
Helsingborg och Södertälje får egna regionala nyhetsprogram och redaktioner och Uppsala, Eskilstuna och Östersund upphör att vara editioner och blir helt egna sändningar. Nya redaktioner etableras på sex orter, bland annat i Borås, Linköping och i Göteborgs och Stockholms ytterområden.

I Uppsala utökas enligt förslaget redaktionen med sex tjänster till totalt tio, och redaktionen kommer att flytta till nya större lokaler. SVT Uppland blir också egen sändning i stället för att utgöra en edition av ABC.
Stefan Bokström som arbetar som redaktör på ABC både i Uppsala och Stockholm uppskattar förändringen.
– Vi tycker förstås att det är jättebra, det är ett flott erbjudande till upplänningarna. Vi kommer att kunna sända fler Upplandsnyheter. Som det är nu har vi två-tre Upplandsnyheter först i sändningen och sedan fylls det på med Stockholmsnyheter. Det nya förslaget är positivt även för ABC som blir mer renodlat stockholmskt, säger Stefan Bokström.
Med den utökade bemanningen följer också större produktionskrav. Flera av de regionala stationerna ska enligt förslaget börja sända på tidiga morgnar och på söndagar. Journalistklubben på SVT har uttryckt oro för att den journalistiska resursförstärkningen inte kommer att räcka för att klara de nya uppdragen.

Annons Annons

Flera medarbetare på SVT berättar för Journalisten att det nu förs en diskussion om att korta de regionala kvällssändningarna från femton till tio minuter. Men nyhetsdivisionschefen Olov Carlsson vill inte kommentera uppgifterna.
– Det pågår ett arbete med att se över hela vår förkväll, men det är inget vi kommunicerar utåt. Vi inleder nu lokala förhandlingar och startar en dialog om förändringarna på de olika redaktionerna. Vi har fattat beslut om ramarna men inte om detaljerna, säger Olov Carlsson.

Vinnare & förlorare i regionalbevakningen

Vinnarna                              Antal tjänster
Sörmland (Eskilstuna)               10 (+7)
Uppland (Uppsala)                     10 (+6)
Södertälje (Södertälje)               6 (+6)
Helsingborg (Helsingborg)          6 (+6)
Hallandsnytt (Varberg)               9 (+5)
Blekingenytt (Karlskrona)           9 (+4)
ABC (Stockholm)                       28 (+3)
Jönköpingsnytt (Jönköping)       10 (+3)
Jämtlandsnytt (Östersund)        10 (+2,5)
Västnytt (Göteborg)                  40 (+2)
Gävleborg (Gävle)                    10 (+1)
Västmanlandsnytt (Västerås)    10 (+1)
Sydnytt (Malmö)                         37 (0)

Förlorarna                 Antal tjänster
Värmlandsnytt (Karlstad)       21 (-9,5)
Nordnytt (Luleå)                    22 (-8,5)
Mittnytt (Sundsvall)                21 (-6)
Tvärsnytt (Örebro)                21 (-4,5)
Smålandsnytt (Växjö)            23 (-4,5)
Östnytt (Norrköping)             27 (-4,5)
Västerbottensnytt (Umeå)    29 (-2,5)
Gävledala (Falun)                25 (-0,5)

 Fotnot: Tjänsterna avser såväl journalister som övriga.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret