Gå direkt till textinnehållet

Rehlin ångrar reklam Misslyckat gästspel som Bond

I samband med premiären av den senaste Bondfilmen för snart två veckor sedan lät filmbolaget UIP distribuera en annonsbilaga i DN. Där finns bland annat en hyllningstext till Bond skriven av filmjournalisten Gunnar Rehlin.– Jag måste ha fått hjärnsläpp. Nu ångrar jag verkligen att jag ställde upp, säger Rehlin i dag.

I samband med premiären av den senaste Bondfilmen för snart två veckor sedan lät filmbolaget UIP distribuera en annonsbilaga i DN. Där finns bland annat en hyllningstext till Bond skriven av filmjournalisten Gunnar Rehlin.

– Jag måste ha fått hjärnsläpp. Nu ångrar jag verkligen att jag ställde upp, säger Rehlin i dag.

I bilagan finns en krönika av Rehlin där han skriver om sitt intresse för James Bondfilmerna, och att den senaste har alla ingredienser som en riktig Bond-fan kräver att den ska ha. Han är även med på bild i klassisk Bond pose – iklädd smoking och med pistol i hand. Gunnar Rehlin tycker i dag att han betett sig väldigt aningslöst.

Annons Annons

– När jag tackade ja hade jag inget kontrakt längre med TT, och recenserade inte för dem, så jag tyckte väl det var okej. När jag såg den färdiga bilagan insåg jag plötsligt att det här var väldigt, väldigt fel.

Rehlin säger att han samma helg därefter kontaktade Klas Viklund, ordförande i svenska filmkritikerförbundet och förklarade att han begått ett misstag. Rehlin är även medlem i förbundets styrelse. Viklund bekräftar dessa uppgifter, och efter att styrelsen i tisdags behandlade Rehlins agerande valde den att inte fördöma det, utan att uttrycka en önskan att det ska leda till en debatt inom förbundet om filmjournalistikens etiska gränser.

– Jag ville skänka arvodet till förbundet, men de tyckte inte det. Jag ger pengarna till Läkare utan gränser i stället, kommenterar Rhelin.

Annika Gustafsson, filmskribent på Sydsvenskan, är mycket kritisk till hans agerande.

– Det är helt förkastligt, och riskerar att ge alla filmkritiker dåligt rykte, speciellt med tanke på att han är ett känt namn och sitter med i filmkritikernas styrelse, säger hon.

Men Rehlin är inte den första filmjournalist som krängt på sig Bondutstyrsel och skrivit åt filmbolaget. I en liknande bilaga som gavs ut inför förra Bondfilmens premiär gjorde Kanal 5s Ronny Svensson precis samma sak.

– Först tog de bilder på mig i Bondkostym och vattenpistol, sedan frågade de om jag ville skriva en text med personliga reflektioner. Jag fick runt 5 000 kronor för det och tyckte väl det var bra med extra pengar till julkassan, säger Svensson.

Såg du inget fel i det då?

– Det var ett engångstillfälle, och jag tyckte det var kul att få skriva, eftersom jag annars bara jobbar med TV.

Därefter har han fått mer avancerade erbjudanden, som han tackat nej till.

– Ett videobolag ville att jag skulle rekommendera filmer jag gillade ur deras katalog. Sånt gör jag inte. Nu skulle jag nog inte heller ha accepterat att skriva den där artikeln heller. Så där i efterhand var det kanske inte så bra, menar han.

Han tycker annars inte att händelsen påverkat hans omdöme.

– När jag skrev krönikan hade jag inte sett filmen. Visst skrev jag att jag var full av förväntan, men när den kom tyckte jag filmen var kass och sågade den också i mitt program.

I årets bilaga finns även klipp ur intervjuer med skådespelare i senaste Bondfilmen, tagna från filmtidningen Total Film.

– Vi blev erbjudna att annonsera. Eftersom vi är en liten och ny tidning hade vi inte råd, och föreslog i stället att de fick ta delar av våra intervjuer mot att de angav att resten av artikeln fanns i vårt senaste nummer, säger chefredaktör Richard Gramfors, som tycker att det var ett bra tillfälle att marknadsföra tidningen.

– De berörda skribenterna godkände och fick betalt för en andrapublicering. Vår tidning trycktes dessutom innan filmbolaget fick se texterna.

Samma lördag som UIPs textreklam distribuerades via DN sände SVT ett nästan två timmar långt program om Agent 007.

Programmet bestod i huvudsak av två inköpta dokumentärer. Den ena med intervjuer med skådespelare som medverkat i filmerna och klipp ur filmerna. Den andra handlade om filmernas musik. Även den premiäraktuella filmen fanns med. Filmerna presenterades av en studiovärd. SRs filmkritiker Gunnar Bolin var inbjuden i studion som kommentator.

– Jag hade sett den nya Bondfilmen och gillade den inte, vilket jag sa. Den första dokumentären var mest en snäll kavalkad av klipp och intervjuer, och jag hade nog inte känt mig bekväm att medverka om jag hade varit positivt inställd. Programmet var på gränsen för vad public service ska syssla med, säger han.

Kewe Zahr, redaktionschef på SVT Inköp delar inte Bolins åsikt.

– Vi valde att uppmärksamma James Bond som fenomen, då när det var som mest aktuellt. Vi ska kunna välja att sända program om både smala kulturella filmer och kommersiella sådana så länge vi tycker det är journalististik motiverat – och det var det i det här fallet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler