Gå direkt till textinnehållet

Reporter åtalad efter demonstration

En Robinson-deltagare skulle demonstrera mot kungajakten på Hunneberg. En reporter på Aftonbladet och en frilansfotograf följde efter. Det slutade med åtal. I morgon tisdag faller domen i målet.

En Robinson-deltagare skulle demonstrera mot kungajakten på Hunneberg. En reporter på Aftonbladet och en frilansfotograf följde efter. Det slutade med åtal. I morgon tisdag faller domen i målet.

Klas Lindberg bevakade TV-programmet Expedition:Robinson åt Aftonbladet. I slutet av oktober i fjol ringde han upp en av deltagarna, Niklas Berg i ett annat ärende. Denne berättade då att han och några andra djurrättsaktivister skulle försöka störa kungajakten på Hunneberg utanför Vänersborg.

– Jag frågade om jag fick haka på och bevaka det hela. Han var en Robinson-deltagare och det kändes intressant att få vara med och se vad som skulle hända, säger Klas Lindberg.

Annons Annons

Innan han åkte iväg pratade han med sina chefer och säger att han fick strikta order om att inte göra något olagligt och att inte gå bakom några avspärrningar.

Han mötte en frilansfotograf i Göteborg och de åkte tillsammans med Miklas Berg och två andra aktivister i separata bilar från Göteborg tidigt på morgonen den 1 november.

Lång vandring

Väl framme parkerade de bilarna och började sin vandring upp för berget.

– Vi skulle bara gå efter och se vad som hände, säger Klas Lindberg.

Men det blev en lång vandring.

– Aktivisterna verkade inte veta vart de skulle gå och allt var väldigt virrigt. Att hela berget skulle vara avspärrat slog mig aldrig.

Men det var det. Vid ett tillfälle avvek gruppen från den stora väg de gick på och vandrade några hundra meter in i skogen för att sedan gå tillbaka till den stora vägen. Efter en dryg timme upptäcktes de av polisen och greps.

Enligt åklagaren fanns det ungefär vid det ställe de vek av in i skogen en bom med ett anslag på som visade att området var avspärrat. Annonser hade också varit införda i Göteborgs-Posten och Elfsborgs Läns Allehanda.

Men under rättegången för två veckor sedan vidhöll alla fem att de inte sett några avspärrningar eller anslag.

Inte tillräckligt skyltat

– Felet var att det inte var tillräckligt skyltat. Om ett område är avspärrat måste man skylta ordentligt, säger Klas Lindberg.

Han tycker inte att det var fel att gå tillsammans med aktivisterna för att leta upp jaktlaget.

– Det var ju som att vi bevakade vilken demonstration som helst.

När han släpptes av polisen vid 13-tiden samma dag ringde han till sina chefer.

– Det var helt absurt allting. Jag fick förklara för dem att det var ett misstag. Jag trodde faktiskt att ärendet skulle läggas ner, säger han.

Men så blev inte fallet. Istället väcktes åtal.

– Jag hade inte gjort det här om jag vetat det jag vet i dag. Det var dumt och onödigt och ett fiasko hela grejen, säger Klas Lindberg.

Olof Brundin är informationschef på Aftonbladet. Han vill inte svara på några frågor om hur tidningen resonerade när Klas Lindberg gav sig iväg för att bevaka demonstrationen.

– Det här är en sak som ska prövas juridiskt och vi föregår inte det. Men jag tror att vi på Aftonbladet oftare diskuterar pressetik än vad man gör på många andra tidningar. Vi följer det här ärendet med spänning, säger han.

Läs mer här:

http://www.journalisten.nu/a.asp?article_id=4332

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret