Reportrar utan gränser: Demokratiskt problem med utvisning av kinesiska journalisten
En kinesisk regimtrogen journalist ska utvisas från Sverige, avslöjar GP och Uppdrag granskning. Men uppgifterna om varför är knapphändiga och visar på ett demokratiskt problem, säger Reportar utan gränser.
En kinesisk journalist har suttit i förvar sedan oktober förra året, och nu har justitieminister Gunnar Strömmer skrivit under ett beslut om att hon ska utvisas med livstids förbud mot att återvända. Det avslöjar Uppdrag granskning och Göteborgs-Posten i ett samarbete.
Kvinnan har en bakgrund inom kinesiska medier. Enligt hennes konto på X har hon under 15 år arbetat på China Radio International som reporter och redaktör, på People’s Daily Online och Xinhua News Agency.
Tobias Andersson Åkerblom är reporter på GP och har granskat ärendet tillsammans med redaktionen på Uppdrag granskning och andra internationella medier.
– Rollen som journalist i Kina skiljer sig från hur den är i Sverige, eftersom deras medier inte är fria. Hon har arbetat för statliga medier, och den främsta rollen för en journalist på de redaktionerna är att föra fram partiets narrativ, inte att bedriva oberoende journalistik, säger han och fortsätter:
– Kina har en historia av att gömma spioner och underrättelseofficierare med täckmanteln journalist. Det har man gjort i Sverige tidigare.
Sedan snart 20 år tillbaka bor den kvinnliga journalisten i Sverige, och sedan runt 10 år ger hon ut en egen sajt med nyheter på kinesiska. Enligt hennes egna uppgifter har sajten mellan 6 000 och 10 000 visningar per dag. Hon har också en Youtubekanal.
– Det är en sajt som dels rapporterar lite allmänt om Sverige och Norden, blandat med en del rätt personliga grejer och material som publiceras mot betalning från bland andra den kinesiska ambassaden i Stockholm, säger Tobias Andersson Åkerblom.
Att det förekommer kinesiska sajter som sprider den kinesiska regimens narrativ i Sverige framkom i en rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kinas rapport Ro med kommunistpartiets åror. Enligt rapporten finns det fyra så kallade diasporamedier i Sverige. Enligt egen uppgift har sajterna mellan 3 000 och 10 000 läsare per dag.
Informationen om vad journalisten är anklagad för är dock knapphändig. Enligt Säpo utgör hon ”ett allvarligt hot mot rikets säkerhet”, skriver SVT/GP. Kvinnans advokat har tillbakavisat anklagelserna och menar att processen är rättsosäker, eftersom inte ens de har fått information om vad det är Säpo har för uppgifter.
– Om man jämför med hur det ser ut i brottmål har misstänkta personer där en helt annan insyn i den förundersökning som bedrivs. Den här processen och hela den här lagstiftningen, menar jag, är uppbyggd på ett sätt som gör att det i princip blir omöjligt för en utlänning att nå framgång. Det är mycket som omges av sekretess, det är mycket som utlänningen och dennes offentliga biträde inte får ta del av, det är låga beviskrav generellt och det gör att det blir svårt för en enskild individ att bemöta påståendena i sak, säger kvinnans advokat Leutrim Kadriu till SVT/GP.
Reportrar utan gränser tycker att dagens avslöjande pekar på ett större problem.
– Det här väcker väldigt många frågor. Jag har suttit i flera liknande fall den senaste tiden som handlar om personer från andra länder, där man också hänvisat till Säpos bedömningar, säger ordföranden Erik Larsson och fortsätter:
– Det ligger i sakens natur att Säpo inte kan gå in så detaljerat på vilka bedömningar man gör. Men det är ett demokratiskt problem när det blir sådana här beslut som vi inte kan titta närmare på eller uttala oss om.
Oavsett om det rör sig om en journalist eller någon typ av statlig agent så brister transparensen när uppgifterna inte är offentliga.
– Säpo inte går ut med vad de grundar sina anklagelser på. Desto mer man håller tätt på uppgifter av det här slaget desto större risk är det att man tar felaktiga beslut. Det blir svårt för oss som medier att kontrollera om det stämmer, säger Erik Larsson.
SVT och GPs avslöjande är en del av en större granskning kring hur Kina arbetar i Europa. Exakt vad övriga delar kommer att innehålla är inte klart i nuläget. Granskningen fortgår.
– Vi började publicera i ett ganska tidigt skede, för att det här var en tydlig nyhet. Sen får vi se vart det tar vägen och vad vi kommer att publicera, säger Tobias Andersson Åkerblom.