Gå direkt till textinnehållet

Rikspolischefen vill öka skyddet för journalister

Nya rikspolischefen Dan Eliasson vill lägga mer resurser för att garantera de grundläggande fri- och rättigheterna.  ”Det fria ordet, det är det som gör att samhället utvecklas" säger han.

Rikspolischefen Dan Eliasson, Säpochefen Anders Thornberg, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter debatterade säkerhet för journalister på Publicistklubben i Stockholm på måndagskvällen.

Både Mattsson och Gustafsdotter poängterade det som Journalisten tidigare skrivit om att det är de små redaktionerna som är särskilt utsatta, eftersom de inte har samma resurser att lägga på säkerhet.

Journalistförbundets Pär Trehörning uppmanade från golvet mediebolagen att bli bättre på att polisanmäla.

Annons Annons

– Utan anmälningar syns vi inte för polisen och de kan inte göra ett lika bra jobb.

– Vi har anledning att vara självkritiska, svarade Thomas Mattsson. Tidigare var det få redaktioner som polisanmälde för hot.

Säpos chef Anders Thornberg bekräftade att det finns ett reellt hot mot journalister och mot det fria oprdet. Han konstaterade att konstnären Lars Vilks är den mest hotade och den mest skyddade personen i Sverige.

– Vi har ett antal individer i Sverige som har både avsikt och kapacitet att genomföra terrorbrott.

Riskpolischefen Dan Eliasson beskrev terrorttentatet i  Paris mot Charlie Hebdo som utomordentligt allvarligt.

– Grundläggande fri- och rättigheter är grunden, ryggraden i vår demokratiska stat. Det är det som för samhället framåt. De små tidningarna ska ha samma rätt till skydd, finns det konkreta hot, ska vi komma direkt, sa han.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret