Gå direkt till textinnehållet

”Risk för att kommunikatörerna kan styra mer”

Trots att både lokalredaktioner och journalister försvunnit i hundratal från landets dagstidningar har kommunbevakningen inte minskat, sett till antalet artiklar. ”Men kvaliteten måste bli lidande på ett eller annat sätt”, menar medieanalytikern Kajsa Bergvall.

Var fjärde svensk kommun saknar i dag en nyhetsredaktion, samtidigt som 25 procent av dagstidningsjournalisterna sparats bort det senaste decenniet. Trots det har kommunbevakningen inte minskat i omfattning. Det framgår av Institutet för mediestudiers färska årsbok.

Kajsa Bergvall, medieanalytiker på Retriever, kan efter en undersökning som omfattar två miljoner artiklar, tvärtom visa att rapporteringen om kommunpolitik ökat något. Samt att det främst är de lokala dagstidningarna som står för rapporteringen.

Sex av tio kommuner får större medial uppmärksamhet under det första halvåret 2015 jämfört med motsvarande period 2012.

Men säger din studie något om innehållet i rapporteringen? Om det är granskande artiklar eller inklippta pressmeddelanden?

– Nej, det är naturligtvis en stor nackdel med metoden, att det kan vi ju inte, säger Kajsa Bergvall.

Finns det några planer på att gå vidare med en kvalitativ studie av kommunbevakningen?

– Man får i så fall göra ett kraftigt urval – jag har två miljoner artiklar i mitt material! Vi har inte kommit dit ännu, det är Institutet för mediestudier som får ta initiativ i så fall.

Men Kajsa Bergvalls hypotes är att kvaliteten de facto drabbas.

– Vi ser mer och mer slimmade redaktioner samtidigt som det produceras mer och mer. Webben ska ju matas hela tiden. Då måste ju kvaliteten bli lidande på ett eller annat sätt. Jag ser en risk för att kommunikatörer på kommunerna kan styra rapporteringen mer och mer.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret