Gå direkt till textinnehållet

”Roligast med okänd pristagare”

I morgon är det både julafton och uppsjungning för landets kulturredaktioner. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tycker att det är roligast om Nobelpriset i litteratur går till en okänd pristagare.

Hur arbetsintensiv är Nobelprisveckan för er på Aftonbladet?

– Det är egentligen bara arbetsintensivt på torsdagen eftersom vi hamnar i skarpt nyhetsläge och den journalistiska uppgiften är så prestigeladdad.

– Vi gillar det här, alla är förväntansfulla, glada, nervösa. Är pristagaren mer eller mindre okänd, är det ännu roligare. Kan man inte författarskapet, lär man sig något nytt.

Annons Annons

Varför har bevakningen av litteraturpristagaren ökat på senare år?

– Att det är större snurr nu beror nog på att vi har fler medier och olika kanaler som triggar varandra. Kanske också att kristider föder ett sug efter klang- och jubelfester.

Motsvaras det av ett publikintresse?

– Önskar jag kunde säga att det hade med publikintresse att göra, men jag tror inte det. Mitt intryck är att få läser Nobelpristagarna, även inom kulturbranschen. Mo Yan är en formidabel författare, men jag känner knappt någon som läst honom det här året som gått.

Hur ser er beredskap inför i morgon ut?

– Vi har en lista på skribenter som är beredda om det blir ett namn de kan. Nina Hemmingsson är startklar med med sin tecknarpenna, liksom Henrik Lange. Webb-tv står också på tå. Min egen förberedelse startade i somras, jag försöker varje semester hinna läsa ett par författare som håller Nobelklass. I år Les Murray och Ngugi Wa Thiong'o, jag hoppas på båda.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret