Gå direkt till textinnehållet

”Rörig ekonomi” på Sveriges Radio

En högt uppsatt källa inom Sveriges Radio beskriver det interna ekonomiska läget som “förtvivlat”, rapporterar Sveriges Televisions Kulturnyheterna. Källan har direkt insyn i företagets räkenskaper. Kulturnyheterna erfar att nedskärningar och omorganisation skapat stor intern oreda. (UPPDATERAD)

En högt uppsatt källa inom Sveriges Radio beskriver det interna ekonomiska läget som “förtvivlat”, rapporterar Sveriges Televisions Kulturnyheterna. Källan har direkt insyn i företagets räkenskaper. Kulturnyheterna erfar att nedskärningar och omorganisation skapat stor intern oreda.(UPPDATERAD)

Exempelvis har det varit oklart vilka pengar som är avsatta för planerade programprojekt.

I en tidigare version av den här artikeln skrev Journalisten att Kulturnyheternas anonyma källa uppgett att de personer i ledningen som varit ansvariga för situationen avskedats. Det var inte korrekt citerat, vilket vi beklagar.

Annons Annons

Sveriges Radios VD Kerstin Brunnberg skriver på Sveriges Radios intranät, i en kommentar till Kulturnyheternas uppgifter, att Sveriges Radio har en ordnad och kontrollerad ekonomi, men att det ekonomiska läget är ansträngt.

– Det är riktigt att Sveriges Radio har en ekonomiskt besvärlig situation, och att vi för att klara att hålla nere stora årliga kostnadsökningar har tvingats vidta åtgärder. Vi har genomfört stora förändringar på kort tid både organisatoriskt och programmässigt, och dessutom har vi just genomfört ett stort avgångspaket. Det är inte så konstigt att det har uppstått turbulens och att det tar lite tid att komma i balans, skriver hon.

Enligt Kulturnyheterna ska riksrevisionen nu kontrollera de nya uppgifterna.

I mitten av maj avgick Peter Örn som VD för Sveriges Radio. Drygt en vecka senare gjorde nya VDn Kerstin Brunnberg förändringar i ledningen och utsåg bland annat två nya programdirektörer. Företrädarna erbjöds nya arbetsuppgifter men valde att lämna SR.

Marit Sundberg

ms@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret