Gå direkt till textinnehållet
Foto: Illustration av Jonas Embring efter foto av Kalle Ahlsén

RSF anmäler Eritrea för brott mot Dawit Isaak

Dawit Isaak Reportrar utan gränser anmäler åtta personer i Eritreas statsledning för brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande i Dawit Isaaks fall.

Anmälan lämnas idag den 18 september till Åklagarmyndigheten i Stockholm. Det är fjärde gången Reportrar utan gränser anmäler Eritrea.

Anmälan är undertecknad av Antoine Bernard, ansvarig jurist på Reportrar utan gränsers internationella kontor i Paris samt de svenska juristerna Jesús Alcalá och Percy Bratt. Svenska PEN och Raoul Wallenberg Centre for Human Rights stödjer också anmälan.

”Förutom president Isaias Afwerki anmäler vi hans närmaste rådgivare, utrikesministern, informationsministern, justitieministern, generalstabschefen och två chefer för säkerhetstjänsten. En del av dem besöker ibland Europa och skulle då kunna tas in för förhör”, skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida.

Annons Annons

”Sverige har hittills vägrat utreda brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak”, säger Björn Tunbäck i Reportrar utan gränsers styrelse.

Vid tidigare anmälningar har Riksåklagaren motiverat sitt beslut att inte utreda fallet med att ”utredningssvårigheterna är så uppenbara att förundersökning inte ska inledas”.

Reportrar utan gränser menar att det är fel beslut och att den svenska Åklagarmyndigheten måste ta sitt ansvar för övergrepp på svenska medborgare utomlands och i försvaret av mänskliga rättigheter globalt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos