RSF begär att åklagarens beslut om Dawit Isaak omprövas
Reportrar utan gränser (RSF) begär tillsammans med tolv internationella jurister att Åklagarmyndigheten inleder en förundersökning om de brott mot mänskligheten som Dawit Isaak utsätts för i Eritrea.
Tillsammans med bland andra FNs tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay, Kanadas förre justitieminister Irwin Cotler och den iranska advokaten och mottagaren av Nobels fredspris Shirin Ebadi begär RSF att en högre åklagare ändrar kammaråklagare Karolina Wieslanders beslut från i januari i år då hon valde att avslå en begäran om att utreda bland andra Eritreas president Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten i fallet med den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.
– Brott mot mänskligheten är ett av de särskilt allvarliga brott som alla länder har ett ansvar att utreda oavsett var de begåtts. Att en svensk medborgare drabbas ger Sverige ett särskilt ansvar. Det ser alla de här tunga, erfarna internationella juristerna. Deras ögon vilar just nu på den svenska Åklagarmyndigheten, säger Björn Tunbäck, ledamot i RSF Sveriges styrelse, med särskilt ansvar för Dawit Isaaks fall, i en kommentar.
I sitt beslut i januari uppgav kammaråklagare Karolina Wieslander att en utredning skulle bli för svår eftersom Eritrea inte kommer att vilja samarbeta.
”Sammantaget anser jag det vara uppenbart att de anmälda misstankarna om brott inte går att utreda och lagföra. Förundersökning ska därför inte inledas”, skrev hon i beslutet.
I ett brev som skickats till Åklagarmyndigheten framhåller RSF att riksåklagaren redan 2015 uppgav att det fanns skäl att misstänka ledningen i Eritrea för brott mot mänskligheten i alla fall i form av tortyr och påtvingat försvinnande mot Dawit Isaak, samt att det skulle gå att utreda brotten i Sverige.
Skälet till att riksåklagaren inte inledde förundersökning 2015 var för att skydda utrikesdepartementets förhandlingsarbete för att få Dawit Isaak fri.
”Det har gått fem år sedan Riksåklagaren prövade saken och utrikesdepartementet har inte kunnat visa ett enda positivt resultat av sitt arbete med att få Dawit Isaak fri. Därför faller Riksåklagarens enda argument för att inte utreda misstankar om brott”, skriver RSF i ett uttalande.
Bakom anmälan står även Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, de svenska juristerna Percy Bratt och Jesús Alcalá, den tidigare ordföranden för Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter Pansy Tlakula, samt jurister från Eritrea, Sydafrika, Gambia, Frankrike, Storbritannien, Kanada, Tyskland och Österrike.
Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan september 2001. Eritrea rankas på plats 178 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.