Gå direkt till textinnehållet

RSF: EU måste reglera nätjättarna hårdare

EU måste jobba mindre med frivillighet i regleringen av techjättarna, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire till Journalisten. Och Sveriges regering måste fortsätta försvara yttrandefriheten och reagera mot despoter.

– Det är normalt att despotiska regimer blandar ihop vad regeringar och medborgare gör. Det går att förstå att Sverige står inför diplomatiska utmaningar, men det är extremt viktigt att reagera mot den despotiska logiken.

Pressfrihetsorganisationen Reporters sans frontières generalsekreterare Christophe Deloire är på blixtbesök i Stockholm och ursäktar sig för att inte ha följt med i alla turerna kring Erdogandockan, Turkiets ilska och den svenska regeringens uttalanden. Men han säger sig lita på att Sverige, precis som Frankrike när Iran nyligen försökte pressa den franska regeringen att agera mot satirtidningen Charlie Hebdo, pedagogiskt försvarar och förklarar yttrandefriheten för den auktoritära regimen.

– Man måste berätta vad en demokrati är, att regeringen inte är samma sak som dess invånare. Och förstå att Erdogan inte är en pålitlig samtalspartner med lite andra värderingar. Han använder alla argument han kan, säger Christophe Deloire.

Annons Annons

Han befinner sig i ett hotellkomplex i Arlandastad för att invigningstala på en EU-konferens om reglering av digitala plattformar  arrangerad av kulturdepartementet. RSF har de senaste åren ägnat sig allt mer åt frågorna om techjättarnas förhållande till demokratin och journalistiken. Christophe Deloire välkomnar de europeiska lagpaketen DSA och DMA, men menar att de inte räcker.

– DSA innebär ett steg framåt, men inte tillräckligt. Man tvingar plattformarna att själva utvärdera riskerna som följer med dem – det är som att be en tillverkare av ogräsmedel att granska sig själv.

Christophe Deloire påpekar att Microsoft är det enda techföretag som åtagit sig att systematiskt arbeta för att främja trovärdig information.

– Ja, man hör ofta Facebook och Google säga att de kämpar mot desinformation, men de gör bara mindre åtaganden, eftersom det inte skulle gynna deras affärsmodell att göra det på riktigt. Om de inte frivilligt vill göra det måste man tvinga dem. Det är EU-kommissionens roll.

– EU lutar sig för hårt på frivillighet. Man måste gå längre och tvinga plattformarna. [Förslaget till ny medielag] European Media Freedom Act är ett sätt.

Så länge trovärdig information inte får starka fördelar kommer konspirationsteoretikerna och ryktesspridarna alltid ha ett försprång, eftersom algoritmerna främjar dem, menar han.

– De har alltid funnits. Men förut befann de sig i marginalen, nu är de i samhällsdebattens centrum.

Som yttrandefrihetsorganisation är det som RSF förespråkar inte att förbjuda viss information.

– Vi ska inte införa något sanningsministerium. Men vi kan ge konkreta fördelar – som synlighet och möjlighet till finansiering – till de som arbetar med verifierad information, som har ett professionellt och etiskt arbetssätt, menar han.

Men mer reglering behövs, anser RSF, och ser gärna att det svenska ordförandeskapet fångar tillfället. Inte minst måste EU ta ställning till framväxten av AI som ny teknik, med det omtalade verktyget ChatGPT.

– Vad har våra demokratier att säga om artificiell intelligens? Vi går in i en ny era, där vilket innehåll som helst kan skapas, det är en helt ny värld. Det som händer just nu är viktigare än när Google skapades.

Svenska Sida ger ett så kallat kärnstöd till RSF på totalt 44 miljoner kronor under 2021-2024, vilket motsvarar en tolftedel av RSFs budget. Enligt Christophe Deloire har pengarna hjälpt RSF att expandera till flera länder och att utvidga sin verksamhet.

– Vi pratar direkt med stater numera, vi ägnar oss inte bara åt ”naming and shaming”. Vi jobbar med lagtexter, vi hjälper till på plats när vi kan och jobbar normativt.

Kina och Ryssland tillhör de länder som RSF försökt men inte lyckats ha en dialog med.

– Vissa länder kan man diskutera på ett respektfullt sätt med, även om man är helt oeniga. Saudiarabien är ett sådant land, även om resultaten varit blygsamma. Ryssland och Kina är inte sådana länder.

Vad gäller den svenska samvetsfången Gui Minhai säger Christophe Deloire att det behövs en koalition av länder för att få tyngd gentemot Kina.

– Just nu jobbar var och en för sig. Vi måste lämna det. Det är bråttom.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler