Gå direkt till textinnehållet

”Kriget i Gaza har decimerat en generation palestinska reportrar”

Pressfrihetsorganisationerna RSF och CPJ välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza, och räknar till 150 respektive 165 dödade palestinska journalister sedan krigsutbrottet.

Båda de internationella pressfrihetsorganisationerna gick på onsdagen ut och välkomnade den framförhandlade vapenvilan – som dock ännu inte är i hamn.

Enligt Committee to Protect Journalists dokumentation har minst 165 journalister och mediearbetare dödats och 49 journalister skadats sedan 7 oktober. CPJ anser det vara fastställt att minst 11 journalister och två mediearbetare var direkta måltavlor för israeliska styrkor, vilket organisationen klassificerar som ”mord”.

”Journalister har betalat det högsta priset – med sina liv – för att ge världen en viss inblick i de fasor som har pågått i Gaza under detta utdragna krig, som har decimerat en generation palestinska reportrar och nyhetsredaktioner”, säger CPJs vd Jodie Ginsberg.

Organisationen uppmanar egyptiska, palestinska och israeliska myndigheter att omedelbart låta utländska journalister komma in i Gaza, och det internationella samfundet att självständigt undersöka det ”avsiktliga” dödandet av journalister ”som har dokumenterats brett sedan oktober 2023.”

Även internationella Reportrar utan gränser, RSF, kräver att utländska journalister får tillträde till Gaza och att Israel ställs till svars för dödandet av 150 palestinska journalister, varav minst 41 dödades i tjänsten enligt RSF.

RSFs generalsekreterare Thibaut Bruttin säger i ett uttalande att journalister i Gaza de senaste femton månaderna ”har fördrivits, utsatts för svält, förtalats, hotats, skadats och dödats av den israeliska armén” men trots det fortsatt att informera om situationen och händelseutvecklingen.

– Gazas reportrar är journalistikens stolthet. Med avtalet om eldupphör är lokala och internationella reportrars arbete mer avgörande än någonsin – det kommer att gå hand i hand med rättssystemets arbete. Därför måste internationella journalister snarast möjligt ges tillträde till det belägrade området, säger Thibaut Bruttin.

Han och RSF upprepar samtidigt sitt krav på att den i oktober 2024 svårt skadade Al-Jazeera-journalisten Fadi Alwahidi ska få tillstånd att lämna Gaza för att få vård utomlands.

RSF har sedan krigsutbrottet anmält Israel fyra gånger till Internationella brottmålsdomstolen för misstänkta krigsbrott mot journalister.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret