RSF: ”Om inte rättvisa skipas öppnar det för flera framtida attacker mot journalister”
Fem år efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi öppnas finrummen för Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman – som pekats ut som anstiftare. ”Extremt smaklöst”, menar Erik Larsson, ordförande i svenska Reportrar utan gränser.
Den 2 oktober 2018 mördades Washington Posts kolumnist Jamal Khasoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Trots att det har gått fem år och åtta personer har dömts för mordet har rättvisa inte skipats, menar Reportrar utan gränser.
Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman ska enligt en amerikansk underrättelserapport ha godkänt mordet på förhand. Den person som ska haft huvudansvaret för operationen, Saud al-Qahtani, är spårlöst försvunnen och minst tre av de som dömdes 2020 bodde i lyxvillor i Riyadh enligt medierapporter från 2021.
Samtidigt bjuds nu kronprinsen in till finrummen, bland annat Buckingham Palace.
– Det är extremt smaklöst. Saudiarabien är en förtryckarregim som ser ut att komma undan med mordet på Jamal Khashoggi. Det är pinsamt för de politiker som ena dagen talar om pressfrihet men nästa dag inte agerar för att ställa regimen till svars. Om inte rättvisa skipas så öppnar det för flera framtida attacker på journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.