RSFs Facebooksida stängdes ner efter inlägg om Gaza
Reportrar utan gränsers Facebook-sida stängdes ner i slutet av maj, precis efter att de gjort ett inlägg om att RSF gjort en tredje anmälan till ICC om krigsbrott i Gaza. ”Vilka är Meta att sätta sig till doms över Reportrar utan gränser?” undrar ordförande Erik Larsson.
Reportrar utan gränser anmälde Israel till internationella brottmålsdomstolen, ICC, den 24 maj.
– Vi lade ut det på vår hemsida och postade det på Facebook, och strax därefter stängdes Facebooksidan ner. Med hänvisning till att vi bryter mot deras ”community-regler”, säger Erik Larsson.
Både han och RSFs kanslichef har anmält och försökt kontakta Meta för att få en förklaring.
– Det är tvärtyst. Det blir så absurt.
Även journalisten Göran Rosenberg har drabbats av liknande censur, där har vissa inlägg han gjort på Facebook som handlade om antisemitism och Israelkritik tagits bort retroaktivt, vilket han själv har skrivit om i Expressen.
– Det är otroligt märkligt att de inte kan svara på våra frågor. I vårt fall handlar det om att vi ska ha brutit mot community-regler, det brukar handla om stötande innehåll, i Göran Rosenbergs fall handlar det om att han ska ha publicerat inlägg som ska ha lockat till klick.
Bilden vid inlägget som publicerats på Facebook är en arrangerad bild, föreställande människor i pressväst som står som vid en begravning vid en pressväst. Inget blodigt, inga kroppsdelar syns.
– Det syns att det är en arrangerad bild, en illustration till att ”Här dör journalister i Gaza”, vilket ju är ett faktum. Vår anmälan till ICC är också ett faktum. Det finns inget upprörande i texten vi publicerat, om man nu inte är propagandist. Vi har berättat att det har dött över hundra journalister i Gaza, vi gör en tredje anmälan, vi vill få det här utrett.
RSF har gjort två anmälningar till ICC tidigare.
– Det handlar om att vi vill att ICC ska titta på några konkreta fall där journalister har dödats. I det här tredje fallet är det åtta journalister i Gaza som har dödats och en som har skadats. Vi vill att man undersöker det närmare för att se om det handlar om krigsbrott.
Enligt Erik Larsson så måste man om man driver en social media-plattform, som nästan är som en offentlig plats, fundera över vad man blockar eller inte.
– Annars kränker man yttrandefriheten. Meta använder AI eller olika typer av igenkänningssystem på olika poster, men man undrar ju vad exakt i det innehåll vi publicerade som var så kränkande.
– Vi har kontaktat deras Sverigechef, vi har skrivit meddelanden. Det vore intressant att få en dialog om vad som gjort att det här bryter mot deras regler.