Runt tio tjänster ersätts av AI – i ett första steg
AI ska ta över redigeringen på Bonnier News Local. Nu har det första steget, där 24 tidningar påverkas, presenterats för personalen. Ett tiotal tjänster föreslås försvinna.
Nu står det klart att runt tio tjänster, framförallt som printredaktör, föreslås försvinna när Bonnier News Local går över till AI-redigering av tidningar. Det informerades personalen om under förmiddagen.
Det i ett första steg, där tidningar som kommer ut fyra dagar eller färre i veckan går över till det nya systemet. Det handlar om 24 titlar som påverkas. I nästa steg ska 16 tidningar som ges ut mer frekvent införa den nya redigeringstekniken. Totalt arbetar ett 100-tal personer som redigerare inom Bonnier News Local.
Det finns i dagsläget ingen tidsplan för när nästa steg ska tas, enligt Bonnier News Locals affärsområdeschef Pia Rehnquist.
– Vår förhoppning är att vi under våren kommer att få en ganska tydlig bild av hur det fungerar och då kan vi börja fundera på när det kan börja vara lämpligt att ta nästa steg, säger hon.
De printredaktörer som försvinner sitter lokalt, nära de titlar som de ansvarar för. I den nya organisationen ersätts dessa roller av ett nav med placering i Sundsvall. Förstasidorna på tidningarna och mer fördjupande material kommer även framöver att redigeras av en människa.
Det första steget ska, enligt planen som fortfarande ska förhandlas med facket, införas i mars i år.
Projektet med att införa AI-redigering hos Bonnier News Local presenterades i slutet av förra året. Sedan dess har bolaget testat tekniken, och enligt Pia Rehnquist har de blivit positivt överraskade.
– Det ser riktigt bra ut. Ur ett kvalitets- och tekniskt perspektiv känns det tryggt och lovande. När det här träder i kraft kommer vi att ligga väldigt långt fram internationellt sett, säger hon.
Nu väntar förhandlingar om det nya förslaget mellan facket och arbetsgivaren. Magnus Sjöborg är ordförande för fackklubben inom Bonnier News Local och han lyfter ett varningens finger för att det finns en risk finns att lokalkännedomen minskar som ett resultat av förändringarna.
– Printredaktörerna har ju stenkoll på sådant som politikernamn eller småorter, som lätt kan bli fel. Det blir andra krav på redaktionerna att de inte kan lämna ifrån sig texter med den typen av småfel, som lätt kan slinka igenom nu.
Pia Rehnquist tycker att det är en befogad oro men att det går att lösa tidigare i processen.
– Jag vill att våra texter ska vara korrekta och innehålla rätt stavningar, men det gäller också digitalt. Gör man rätt digitalt kommer det också att bli rätt i print framöver. Vi kommer heller inte att helt ta bort den mänskliga handen, det kommer att finns personer som granskar sidorna, säger hon.
Magnus Sjöborg hoppas också att förhandlingarna ska landa i att de som blir övertaliga erbjuds avgångsvederlag istället för att det ska bli uppsägningar.
– Jag hoppas att det finns möjlighet till personliga överenskommelser, och jag tycker att det skulle vara väldigt konstigt annars, säger han.
Pia Rehnquist utesluter inte att det kan bli personliga överenskommelser, men säger att det är en ekonomisk fråga.
– Vi erbjuder inte avgångsvederlag och personliga uppgörelser på en generell nivå inom Bonnier News. Det kommer dock att vara förhandlingar lokalt på många ställen, och då kommer det vara många olika situationer och beroende på hur det ser ut lokalt kommer det att komma olika lösningar. Vi försöker göra det här så skonsamt som möjligt både för individer och organisation, men vi har också ett tufft år bakom oss och ett tufft år framför oss. Vi måste därför tänka på vår ekonomi, säger hon.