Gå direkt till textinnehållet

Rydén kritisk mot fällningen

GRANSKNINGSNÄMNDEN Folke Rydén är mycket kritisk mot Granskningsnämndens fällning av hans dokumentär om Björn Borg.

GRANSKNINGSNÄMNDEN Folke Rydén är mycket kritisk mot Granskningsnämndens fällning av hans dokumentär om Björn Borg.

– Ett bakslag för informationsfriheten, säger han. Granskningsnämnden klandrar programmet för att det brutit mot saklighetskravet, när man utan att belägga uppgifterna förmedlade ett ”otvetydigt intryck att dåvarande vice statsminister Ingvar Carlsson hade informerats om och givit sitt samtycke till den ekonomiska uppgörelsen mellan turistrådet och Borg”. Vidare fäller nämnden programmet för brott mot kravet på opartiskhet, när Carlsson inte fick bemöta anklagelserna i programmet.

Folke Rydén säger att ”fyra av varandra oberoende personer” bekräftat bilden av överenskommelsen och att ”flera centralt placerade personer ansåg att den skattefria lösningen var känd på regeringsnivå”.

Annons Annons

– Carlsson har vägrat svara på våra frågor både före och efter dokumentären, säger Rydén. Därför vet vi fortfarande inte vilken detaljkunskap han hade om avtalet.

– Granskningsnämndens fällning kan bara tolkas som att journalister ska tillgodose makthavarnas krav på exakt formulerade intervjufrågor i förväg. Detta är en orimlig inställning och ett bakslag för informationsfriheten, säger Folke Rydén. Jag vill fortfarande intervjua Ingvar Carlsson om Borgs roll som turistambassadör.

Granskningsnämnden för radio och tv fällde också Rapport för brott mot kravet på opartiskhet av samma skäl som för dokumentären.

Den som förutom Granskningsnämnden nagelfarit Rydén och SVT mest i såväl Journalisten som sin egen tidning är ETCs Dan Josefsson.

Han beskyller journalistkåren för att ha agerat stödtrupper åt Folke Rydén genom att vara dåligt pålästa.

– Med en smått beundransvärd konsekvens har Rydén utfodrat denna gren av journalistkåren med nonsenssvar. Någon risk för pinsamma följdfrågor har inte funnits, skriver Josefsson i webbtidningen Dagens ETC.

– Vem vet, fortsätter han. Kanske lyckas Folke Rydén med hjälp av landets armé av dåligt pålästa reportrar förvandla sitt journalistiska och etiska haveri till martyrskap.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler