Gå direkt till textinnehållet

Ryska Meduza jobbar helt i exil: ”Kan inte återvända till Ryssland”

Den ryska oberoende nyhetssajten Meduza var redan stämplad som ”utländsk agent” och hade flyttat sitt huvudkontor till Riga. Men sedan Ryssland startade sitt anfallskrig har utmaningarna staplats på varandra.

– Vi vill inte vara ett nyhetsmedium för migranter. Våra viktigaste läsare finns inne i Ryssland, de behöver oss.

I ett konferensrum i GP-huset i Göteborg sitter Tatiana Ershova och Katerina ”Katja” Abramova från ryska Meduza. 

De är här för Bokmässan och sitter med datorerna påslagna under intervjun – det är bara dagar sedan Putin beordrade ”partiell mobilisering”.

Annons Annons

– Läsarna vill mer än någonsin veta vad som pågår, säger Tatiana Ershova, redaktionschef.

Deras arbete de senaste nio månaderna har lika mycket handlat om att distribuera sin journalistik som att producera den. Sajten blockerades som väntat omgående efter krigsutbrottet, men de har fortsatt publicera sig på sociala medier som Instagram och Telegram. Och redan innan krigsutbrottet hade de anat vad som skulle kunna hända och lanserat ett nyhetsbrev, där man nu skickar ut journalistik. 

– Vi har en tekniskt sofistikerad mobil­app som kan användas med VPN, säger Katja Abramova.

Nu verkar ryska myndigheter bli mer effektiva än de varit hittills och stänga ner VPN-tjänster.

– Därför är det positivt att vi också har en funktion som gör att man kan göra om vårt innehåll till pdf-format, som kan skickas vidare eller printas till människor som inte kan använda VPN.

En annan uppgift som tagit mycket kraft från journalistiken har varit att evakuera alla medarbetare från Ryssland. Ett jobb som krävt många administrativa kullerbyttor, en del anställda har saknat Schengenvisum och behövt flyttas via tredje land. 

– Vi är på riktigt i exil nu, kan inte återvända till Ryssland. Medarbetarna måste skapa sig nya liv i nya länder.

Affärsmodellen har också skakat i grunden. Fram till att Meduza stämplades som ”utländsk agent” 2020 levde man på annonser. Därefter på crowdfunding, där runt 30 000 ryssar bidrog månatligt. Sedan sanktionerna fungerar inte betalningarna från ryska konton, så man har styrt om med en internationell crowdfundingkampanj. Hittills har den säkrat runt 65 procent av de tidigare intäkterna.

Betalvägg är inget alternativ, säger ­Tatiana Ershova.

– I Ryssland är att sälja nyheter som att sälja luft. Om du gör viktiga avslöjanden om ryska myndigheter, eller skriver om covid, hur kan du hålla det stängt?

Nu lanserar de en engelsk version av sajten. Svenska medier och journalister kan stötta genom att berätta att Meduza finns, säger Tatiana Ershova och Katja Abramova. De har också lagt ut sina texter om kriget med en Creative Commons-licens, fria att återpublicera för andra medier.

– Det här är inte en tid för konkurrens. Sprid våra texter!

Fakta: Meduza

Meduza grundades 2014 och är en nätbaserad ryskspråkig nyhetssajt med runt 60 journalister. 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler