Gå direkt till textinnehållet
Mitt i:s reporter Johan Kristensen och Pekka Pääkkö, fotograf, är på jobb i Sickla. Det är pressvisning av ett bygge där husen byggs helt i trä. Efter att ha fått flera grundliga redogörelser från olika personer som håller i bygget guidas journalisterna till ett av husen som håller på att byggas.
Foto: Tor Johnsson

Mitt i om mediestödsmiljonerna: ”Vi ska framför allt hålla i”

REPORTAGE Från noll till sjutton miljoner. Gratistidningen Mitt i är en av det nya mediestödets vinnare. Men några nysatsningar väntar inte – bara lite tryggare tider.

 Johan Kristensen och Pekka Pääkkö träffar på Hjördis Olsson vid Sickla köpkvarter. Mitt i:s reportrar är ofta ute på jobb, läsarkontakten blir hög. Foto: Tor Johnsson

Tisdag eftermiddag, Sickla köpkvarter i Stockholm.

89-åriga Hjördis Olsson behöver hjälp att boka färdtjänst för att ta sig hem till Tyresö. Intill henne står Mitt i Nackas utsända. Hon ser sin chans:

Annons Annons

– Kan du hjälpa mig med färdtjänsten. Jag hör så dåligt, säger Hjördis och sträcker mobilen till Pekka Pääkkö, fotograf.

– Javisst, svarar Pekka och tar emot telefonen.

– Nu är det bokat. De kommer snart.

– Va? Jag hör dåligt, svarar Hjördis.

Mötet med människor är centralt för Pekka Pääkko, som jobbat på Mitt i sedan 1990 och rätt så motvilligt kommer gå i pension i vår.

– Det är livets teater i dur och moll. Jag får vara med och skildra samtiden i olika skeenden. Det är spännande, fortfarande kul efter alla år, säger han.

När han 1990 började fota åt Mitt i Haninge och Tyresö var redaktionen ”pytteliten”, åtta personer i en källarlokal. När han kliver ut 35 år senare är det från en ”nyhetsfabrik”.

Några timmar tidigare, Liljeholmen, Stockholm. Det öppna kontorslandskapet sträcker sig i fyra riktningar runt huskroppen. Vi är på fjärde våningen i ett kontorskomplex, på tidningsfabriken Mitt i. Här produceras inte mindre än 33 papperstitlar, som täcker Stockholms län från Vallentuna till Botkyrka.

Det är föredömligt, nästan misstänkt, tyst mellan skrivbordsöarna.

– Är det? Det är skickdag, och morgonmötena är just klara, säger chefredaktör Jakob Larsson medan han leder oss till mötesrummet Södermalm (hans favoritrum är rymliga Upplands-Väsby.)

Jakob Larsson har jobbat i 19 år på Mitt i. Idag är han chefredaktör. Foto: Tor Johnsson

Bland nyheterna som kommer toppa sajten idag finns ett åtal i Haninge efter en dödsskjutning 2023 med efterföljande biljakt, en explosion i Gubbängen och att krogkedjan Brödernas ansöker om rekonstruktion.

När Mediestödsnämnden i maj till slut meddelade vilka medier som får det nya mediestödet, stod gratistidningarna som en av de tydliga vinnarna. Mitt i tilldelades allmänt redaktionsstöd på två miljoner, men framför allt fick 26 av dess titlar utökat redaktionsstöd, det som tidigare kallades vita fläckar-stöd. Totalt fick Mitt i-tidningarna över 17 miljoner kronor.

Det är ett erkännande, menar Jakob Larsson.

– Mediestödsnämnden ser att vi gör ett viktigt jobb. Och det är i linje med hela tanken med mediestödet, att stärka lokal och regional journalistik.

Stockholms län är paradoxalt underbevakat, konstaterar han.

– Det är en region som fördelar mer pengar än Sveriges försvarsbudget, 133 miljarder varje år. Bevakningen av det är ganska svag. DN och SvD är bra morgontidningar, men de är mer inriktade på riksnyheter med Stockholmsnedslag. I de allra flesta områden är vi de enda som gräver i diarier, kollar beslut i socialnämnden, tittar på hur skattepengar används, undersöker varför vägarbeten stått stilla i två år. Hade inte vi gjort det hade ingen gjort det.

– Ska man vara lite högtravande har vi ett demokratiskt uppdrag som vi tar på största allvar. Vi hjälper våra läsare att göra informerade val.

Mitt i har några reportrar som bara bevakar kollektivtrafik, vård och stadshuset för samtliga titlar. Men utöver dem ska en, ibland två reportrar, själva fixa nyhetsbevakningen av en hel stadsdel eller kommun.

Räcker resurserna för att fullgöra det demokratiska uppdraget i stora kommuner som Huddinge?

– Vi gör det vi hinner och försöker koncentrera oss på de viktigaste frågorna, det som påverkar läsarna mest i vardagen. Skolnedläggning, att hälften av bussavgångarna dras in.

Hur kommer de sjutton mediestödsmiljonerna användas och synas i tidningen? Ett hårt svar på den frågan är: kanske inte alls. Jakob Larsson håller inte med.

– Stödet ger oss en möjlighet att långsiktigt bibehålla och utveckla den bevakningen, och att utveckla kanalerna som vi sprider vår journalistik i. Det skulle jag vilja påstå att läsarna märker.

Han framhåller att det inte är billigt att göra lokaljournalistik med ett så brett uppdrag som Mitt i.

– Vi ska gräva och granska, underhålla och överraska, guida till sportevenemang och nöjesfestivaler. Det kostar. Och vi är helt annonsfinansierade på en ganska konjunkturutsatt marknad. Så vi ska framför allt hålla i, och fortsätta utveckla journalistiken och kanalerna där vi möter läsarna, inte skapa nya vita fläckar. Vårt pågående arbete på redaktionen med att utveckla och sprida vår medborgarnära, konstruktiva journalistik där vi söker svar på svåra samhällsfrågor tillsammans med läsarna och presenterar lösningarna för makthavare, är också ett viktigt men resurskrävande sätt att arbeta.

Stödpengarna lättar helt enkelt kniven från strupen. Strategiska beslut om investeringar, som satsningen på ett nyhetsbrev, kan bli mer långsiktiga.

Så det blir inte tio nya reportrar?

– Möjligen på sikt, men inte just nu.

Som redaktör för fem söderortstidningar har Louise Bornhall stenkoll på byggen och snackisar i förorter som Bagarmossen och Farsta. Foto: Tor Johnsson

Louise Bornhall, nyhetsredaktör för fem Söderortstidningar, har inte märkt av mediestödspengarna i vardagen.

– Det är mycket business as usual. Vi jobbar på tills någon säger något annat, och så tänker jag att det är lite i den här branschen, säger hon, som kom till Mitt i från DirektPress vid sammanslagningen mellan de forna konkurrenterna 2020.

Men mediestödet känns symboliskt viktigt, tycker Louise Bornhall.

– Både inom branschen och bland folk i allmänhet kan jag uppleva att det finns en syn på gratistidningar som någon lokalblaska som gör några artiklar. Men vi gör verkligen en jätteviktig produkt i stora underbevakade kommuner. Så det känns känns på något sätt bra att vi får ta del av de här pengarna.

Mitt i har hunnit med många turer sedan starten 1982: både skiftande ägarförhållanden och kanalstrategier. Efter ”papper först” och ”online först” har man idag nyheten i fokus; publiceringskanalen bestäms från gång till gång av reporter och redaktör.

Nackareportern Johan Kristensen ska iväg på ett jobb om bygget av ”Stockholm Wood City” i Sickla. Eftersom fler medier kan tänkas dyka upp på pressvisningen av trästaden ska artikeln ut på sajten så snart som möjligt.

– Det är ett bygge som påverkar väldigt många Nackabor. Någonting nytt hoppas jag att de har att berätta, men att visa hur det ska se ut känns också relevant för oss. Det kommer ju vara en följetong under ganska många år framåt och påverka många, säger han.

Med sig får han Pekka Pääkkö – en av idag fyra fotografer. Som mest hade Mitt i elva fotografer, enligt Pekka Pääkko. Idag är läget ett annat: reportrarna plåtar fyra av fem jobb själva.

Flera medier är på plats vid pressvisningen om den nya trästaden i Sickla, bland dem Mitt i:s konkurrent Nacka Värmdö Posten, med fotograf Jenny Frejing och chefredaktör Hanna Bäckman. Foto: Tor Johnsson

Nackareportern Johan Kristensen har precis som chefredaktören Jakob Larsson jobbat i snart två decennier på Mitt i och hunnit testa en rad roller. Nu är han en av en handfull reportrar som bor i sitt bevakningsområde, vilket underlättar vardagen. I Nacka finns också fortfarande en konkurrerande redaktion: Bonnierägda Nacka Värmdö Posten, även om deras utgivning halverats.

– Jag tror konkurrensen triggar både dem och oss, att försöka vara bättre än den andra, säger Johan Kristensen.

Prisökningar på papper och distribution och minskande annonsförsäljning pressar Mitt i. Och dagen efter Journalistens besök i Liljeholmen fick de anställda på Mitt i Göteborg – som inte fått mediestöd – ett nedläggningsbesked.  Ett mycket tråkigt besked att ge, menar chefredaktör Jakob Larsson:

– Vi gör en väldigt bra tidning i Göteborg. Redaktionen har gjort ett bra jobb, men vi har inte lyckats nå lönsamhet med produkten Mitt i Göteborg och inte heller nått upp till den räckvidd vi hade hoppats på. Det är ingen tillfällig nedgång i resultatet som gjort att vi tvingats ta det här beslutet, utan det handlar om en längre period där vi trots allas ansträngningar inte når lönsamhet.

Pekka Pääkko på Mitt i Stockholm minns både bättre och sämre tider än 2024. Från 90-talskrisen då personalen gick ned i lön för att företaget skulle kunna trycka nästa veckas nummer, till goda tider då ägare stoppat på sig rejäla vinster.

De nuvarande ägarna, Ge-Te Media med Raoul Grünthal som styrelseordförande, tror Pekka Pääkko är på rätt sida vad gäller vinstanspråk.

– Mitt intryck är att de värdesätter tidningen. Jag hoppas att företaget går år rätt håll. Folk som inte har råd att köpa en morgontidning ska få lokala nyheter, det är en demokratifråga. Att de som bor i Botkyrka ska få läsa vad som händer i Botkyrka.

 ”Vi blir effektivare, produktionen blir smartare trots ökade priser”, säger Pekka Pääkko om ”nyhetsfabriken” Mitt i. Här på jobb med kollegan Johan Kristensen. Foto: Tor Johnsson

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.