Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Så bevakar DN sin avstängda reporter

Den DN-reporter som misstänks ha fört över 150 000 kronor till en knarkkurir är fortsatt avstängd till början av september. Samtidigt har DN ställts inför ett journalistiskt dilemma: hur rapporterar man om sin egen reporter? ”Det är ett nytt sätt vi har behövt arbeta på”, säger chefredaktör Peter Wolodarski.

Den 19 juli stängde Dagens Nyheter av en reporter som enligt en förundersökning ska ha fört över 150 000 kronor till en knarkkurir i Foxtrotnätverket. Det var Expressen som avslöjade överföringen som var märkt med ”renovering” i meddelanderutan från reportern till knarkkuriren. Till Expressen har reportern uppgett att betalningen rörde en renovering som inte blev av och att hen blivit lurad. Reportern utreds nu för misstänkt penningtvättsbrott.

DNs ledning beslutade att anlita advokatbyrån Danowsky för att få hjälp med att genomföra en utredning kring vad som hänt och om tidningen behöver vidta några åtgärder.

Ett första utkast av utredningen blev klart i början av augusti, men den gav inte tillräckliga svar och därför kommer en fördjupad utredning att genomföras. Den väntas bli klar i början av september och fram till dess är reportern fortsatt avstängd.

Annons Annons

Dagens Nyheter har själva rapporterat om utredningen rörande reportern och har upprättat en separat organisationen för uppgiften.

– Vi har lyft ut en person ur redaktionsledningen, en person som inte har något intresse eller insyn i själva personalärendet. Om något i den journalistiska rapporteringen behöver förankras i redaktionsledningen, så vänder man sig till henne, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

Det handlar om den biträdande redaktionschefen Matilda E Hanson. Under henne är den undersökande reportern Josefin Sköld ansvarig redaktör för all bevakning av fallet och hon kan i praktiken lägga ut uppdrag på vilka reportrar som helst, men de två artiklar som DN publicerat hittills har skrivits av den vikarierande reportern Lucas De Vivo, tidigare medarbetare på bland annat Journalisten och Medierna i P1.

– Det är ett nytt sätt vi har behövt arbeta på. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Peter Wolodarski.

– Jag hoppas att läsarna ser att vi försöker sköta den journalistiska bevakningen på ett bra sätt och att vår öppenhet och ärlighet kring händelsen vägs in i hur man ser på det utifrån, att förtroendet för DN inte ska ta skada. Det är alltid svårt att bevaka sig själv men jag tycker att vi har gjort ett ärligt försök.

Peter Wolodarski.

Varför förlängs utredningen kring reportern?

– Vi tyckte att det var lite för mycket oklarheter för att vi skulle vara beredda att besluta om hur vi ska gå vidare. Då bestämde vi att det får ta lite mer tid. Vi tycker inte att vi ska stressa igenom det här när vi fortfarande inte bottnar i exakt vad det är som har hänt. Jag tror i grunden att det ligger i alla parters intresse.

Ni har pratat med reportern ändå fortsätter utredningen. Finns det något som gör att ni tvivlar på det reportern har berättat?

– Nej. Det handlar om att förstå händelseförloppet och varför det har blivit som det har blivit och DNs eventuella roll i det. Vi har fortfarande frågor.

Har ni tittat på det som reportern har rapporterat om under den senare tiden och värderat det på något sätt?

– Ja, det har vi gjort. Det är självklart att vi vill försöka förstå om vår journalistik kan ha påverkats av det här. Det är otroligt viktigt.

Har du beslutat om att några artiklar ska ändras eller avpubliceras?

– Nej. Om det hade framkommit något alarmerande i utredningen hade vi förmodligen agerat. Jag utesluter inte att vi inte kommer att behöva agera, men jag vill inte värdera någonting av det som har kommit fram i utredningen än, mer än att jag kan säga att det inte har varit något som väldigt tydligt krävt att vi skulle behöva agera snabbt. Då föreställer jag mig att vi hade gjort det. De enda beslut vi har fattat är att reportern inte ska vara i tjänst under den här perioden och att inleda en utredning. I övrigt har vi inte vidtagit några åtgärder.

Journalistklubben på DN välkomnar företagets beslut att tillsätta en utredning för att få fram fakta i stället för att gå på rykten. Det säger ordförande Mia Tottmar:

– Läget just nu är väldigt neutralt. Det pågår inga förhandlingar utan vi avvaktar alla utredningen och fram till dess att den är klar fortsätter reportern att vara avstängd. Klubben deltar inte alls i utredningen och för oss är det viktigt att hålla koll på att det sköts arbetsrättsligt korrekt, och viktigast av allt är förstås att vara där för vår medlem, säger Mia Tottmar.

Journalisten har utan framgång sökt den avstängda reportern.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos