Gå direkt till textinnehållet
En fotograf från Försvarsmakten arbetar i en sandstorm i Tchad.
Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Så Natosatsar medierna: reporterhubb och specialreportrar

Igår blev Sverige medlem i Nato. Rustar svenska medier därmed upp sin bevakning av militäralliansen?

– Nato är såklart en mycket viktig fråga som vi kommer att lägga stor kraft på att bevaka, i såväl nyheter som program och poddar, uppger Klas Wolf-Watz, chef för Sveriges Radios Ekot.

Tillsätter ni några nya roller?

– Under våren skapar vi en reporterhubb på området säkerhet, de reportrarna kommer bland annat att arbeta med frågor som rör Nato.

Annons Annons

SR planerar att låta sin Brysselkorrespondent bevaka frågan eftersom Natohögkvarteret ligger i Bryssel, men många andra korrespondenter kommer också att på olika sätt följa Natofrågor, uppger Wolf Watz. Bland dem korrarna i USA, Paris, London, Tyskland och Finland/Baltikum.

Dagens Nyheters redaktionschef Anna Åberg uppger att det nya säkerhetsläget, där medlemskapet i Nato ingår, är ett av DNs prioriterade bevakningsområden.

– Säkerhetsläget bevakas av flera reportrar på olika avdelningar, exempelvis korrespondenter runt om i Europa och USA och politikreportrar, samt specialreportrar med uppdrag att bevaka försvaret och svensk säkerhetspolitik.

DN har nyligen anställt Bo Torbjörn Ek som en av specialreportrarna, han börjar under mars.

– Och vi har sedan tidigare exempelvis Ewa Stenberg med djup kompetens inom försvarspolitik. Det kan bli aktuellt med fler anställningar framåt, men där är inget bestämt.

Erik Hedtjärn, tf redaktionschef på Svenska Dagbladet, konstaterar att mycket makt samlas i Nato:

– Med Sverige som medlem blir det ännu mer angelägenhet för oss att bevaka journalistiskt. Det finns konsekvenser på en rad områden som vi behöver vara inne in. Vad betyder det för infrastrukturen, politiken, försvarsindustrin och för säkerheten runt Östersjön – här har vi massor att göra.

SvD tillsätter dock inga specialreportrar, utan ser det som en framgångsfaktor att ha många reportrar som delar på jobbet och blir duktiga på Nato.

– I somras bevakade Karin Thurfjell och Therese Larsson Hultin Nato-toppmötet i Vilnius, Göran Eriksson och Maggie Strömberg var i Washington vid det formella inträdet i torsdags, för att nämna några. Just Maggie Strömberg vann också Stora journalistpriset tillsammans med Torbjörn Nilsson förra året för skildringen av de politiska processerna som ledde fram till den historiska slutpunkten nu i veckan.

Inte heller Expressen skapar nya redaktionella roller eller nyanställer med anledning av Natointrädet.

– Vi har redan reportrar och också ledarskribenter som är skickliga på bevakning av försvars- och säkerhetsfrågor. Vi tillsätter inte några nya roller, uppger biträdande chefredaktör Karin Olsson.

– Men förstås blir Nato ett viktigt bevakningsområde för mer specialiserade reportrar, och även för redaktioner som Politik och Gräv.

Även Aftonbladet kommer att hantera Natobevakningen inom ramen för övrig nyhetsjournalistik och har inte diskuterat att tillsätta en dedikerad Natoreporter, uppger biträdande redaktionschef Martin Schori.

– Den typen av smala roller har vi mycket få av. Och vi har flera reportrar och kommentatorer med stor kunskap och erfarenhet inom försvarsfrågor, som My Rohwedder, Niclas Vent och Wolfgang Hansson för att nämna några.

– Det kommer så klart bli många nyheter och analyser på sajten och i våra poddar, fortsätter Martin Schori.

Vilda Engström är nyhetschef och ansvarig utgivare på Gotlands Tidningar:

– Vi kommer självklart fortsätta att bevaka Nato. Inte minst då detta med största sannolikhet kommer att märkas mer på Gotland än på många andra platser i landet.

I dagsläget är det inte aktuellt med några nya roller eller tjänster på Gotlands Tidningar med anledning av Sveriges Natointräde.

Fler avsnitt
Fler videos