Gå direkt till textinnehållet

Så slår nedskärningarna mot Journalisten

Nedläggningen av Finansliv slår hårt mot tidningen Journalisten. Jakten på nya intäkter och samarbetspartners har redan börjat, men att lägga ned papperstidningen är inget alternativ.

– Nej, det är helt uteslutet. Både ägarna och vi på redaktionen är mycket bestämda på den punkten, säger Axel Andén, chefredaktör för Journalisten och vd för bolaget Tidningen Journalisten AB.

I slutet av januari kom beskedet att Finansförbundets styrelse beslutat att med omedelbar verkan lägga ned sin medlemstidning Finansliv, som producerats av Tidningen Journalisten AB sedan 2018.

Det betyder inte bara att ett fackligt magasin försvinner, beslutet påverkar i högsta grad också tidningen Journalisten. Det stod tidigt klart att ungefär hälften av de nästan tio heltidstjänsterna på de två redaktionerna skulle försvinna.

Annons Annons

I förra veckan blev förhandlingarna med fackklubben färdiga. Fem personer blir uppsagda på grund av arbetsbrist, alla med individuella överenskommelser. Tre valde att sluta direkt, två att delvis jobba kvar under uppsägningstiden.

En redaktion förvinner och en annan decimeras. Axel Andén beskriver en stor sorg över att uppskattade och kompetenta kolleger tvingas sluta.

– Det känns som en ond dröm. Allt har nog inte sjunkit in ännu, men det är en viss tröst att de individuella överenskommelserna blev anständiga. Villkoren kan jag inte gå in på, men alla har fått fler månader än vad kollektivavtalet säger. De har också fått arbetsbefrielse i olika omfattning under uppsägningstiden, säger Axel Andén.

Johannes Nesser, ordförande för Journalistklubben, är inte fullt lika nöjd:

– Visst är det skönt att förhandlingarna är klara och man kan andas igen. Men vi i fackklubben tycker att Finansförbundet har skjutit till för lite pengar för att få ett värdigt avslut på anställningarna.

För tidningen Journalistens del är det drygt en heltidstjänst på redaktionen som förvinner, totalt blir det 4,6 tjänster kvar. Tidningen går från 4 till 2 reportrar. Att göra lika mycket journalistik som tidigare kommer inte att vara möjligt, konstaterar Axel Andén:

– Nej, det går ju inte. Jag tänker att det är bättre att minska på kvantiteten än på kvaliteten. Det viktigaste är att vi gör bra och angelägen journalistik och blir bättre på att använda samma material i flera olika plattformar – i poddar, på sajten och i magasinet.

Samtidigt börjar processen med att hitta nya intäktskällor. Axel Andén beskriver det som parallella spår:

– En möjlighet är att hitta en annan tidning med bra matchning som vi kan samarbete med. En annan är att utforska nya affärsmodeller. Där finns några idéer, men det är för tidigt att prata om nu, säger han.

2016 var Tidningen Journalisten AB nära konkurs, men räddades av ett tillskott på nästan en halv miljon kronor från ägaren  Journalistförbundet. Dessutom fick man ett koncernbidrag på en miljon kronor.

Enligt förbundets ordförande Ulrika Hyllert som även är styrelseordförande för Tidningen Journalisten AB är det inte aktuellt den här gången.

– Det är två helt olika lägen. Då var det ekonomiska läget akut och bolagets styrelse behövde göra en kontrollbalansräkning. Så ser inte situationen ut i dag.

– Sedan är det upp till oss som ägare att fundera på vad för slags medlemsförmån vi vill att tidningen ska vara. Den diskussionen har vi varje år och den kommer vi ha i år också.

Hur ser du på framtiden för tidningen Journalisten?

– De förlorar synergieffekter som de haft genom Finansliv, så det går inte att göra precis samma saker som tidigare. Men som medlem tycker jag inte man ska vara orolig. Det är en otroligt kompetent redaktion som har visat att de kan tänka nytt och det är jag övertygad om att de kommer att klara den här gången också, säger Ulrika Hyllert.

Samma fråga går till chefredaktör Axel Andén:

– Journalistiken och de journalistiska plattformarna ska vara lika bra eller bättre även om omfattningen kanske kommer vara något mindre. Men om vi hittar nya intäktskällor kan det nog till och med bli mer material än i dag.

– Det viktigaste är att vi inte tummar på kvaliteten, det är överordnat allt annat. Vi på Journalisten ska även i fortsättningen vara ett föredöme och inte ta genvägar och ägna oss åt hafsjournalistik.

* Finansliv ges ut av Tidningen Journalisten AB på uppdrag av Finansförbundet. Tidningen Journalisten AB ägs av Journalistförbundet. Niklas Lindstedt är frilansjournalist.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler